Час готувати квітник до зими: перелік основних робіт

Зараз у квітнику багато роботи. Час підготувати його до зими. Для початку  видаліть залишки засохлих стебел і майже зів’ялих однорічників. Обріжте багаторічники, якщо не зробили цього у вересні. Ті, що цвітуть, залиште насамкінець. Деякі з них, наприклад, хризантеми, можна навіть пересадити в горщики й використовувати для прикрашання будинку. Це, до речі, чудова ідея і для ландшафтного декору.

Ґрунт у багаторічних квітниках також потрібно акуратно розпушити й замульчувати. Те саме варто зробити й із цибулинними, якщо затрималися з їхньою посадкою і в них мало часу, щоб добре вкоренитися до морозів. На початку жовтня ще висаджують тюльпани, а також гіацинти – їх не слід садити надто рано. Цибулини лілій страждають від замокання, тому їм потрібний захист під час жовтневих дощів.

Троянди потрібно підготувати до укриття на зиму, обрізавши залежно від виду та видаливши пагони, що не здерев’яніли. Листя, яке залишилося, також слід видалити, особливо у витких видів. Кущові троянди варто підгорнути досить високо – до місця кущіння.

Клематиси обрізують залежно від того, цвітуть на пагонах поточного чи минулого року. Перші обрізують досить низько – до 50 см, а іноді й коротше, у других залишають довгі стебла для майбутнього цвітіння. Їх, як і стебла витких троянд, пригинають до землі, додатково закріплюючи скобами, але не надто щільно притискаючи до землі.


Залишити коментар