Чт. 25 Квітня 2024

Ціни на продукти зростуть на 10-15 %

Після стрибка долара та прискорення інфляції, яке сталося влітку, фахівці прогнозують зростання цін та рівня інфляції. Таку думку висловив директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський. За його словами українці вже відчувають підвищення цін, яке розпочалось навесні цього року, пише znaj.ua.

Так, в червні 2022 року інфляція прискорилась та вже становить 21,5%. Через це молочка, м’ясо, крупи вже подорожчали. Він це пояснює проблемами з логістикою та паливом, які, як відомо, виникли через повномасштабне вторгнення в Україну.

Наступний удар прийшовся за ціною, коли долар різко підскочив на 25%. Такий стрибок відразу дасть про себе знати подорожчанням товарів, які завозяться з-за кордону. Це пояснюється тим, що імпортери розраховуються доларами. А також, уряд зараз не має можливості покривати всі видатки, тому Нацбанк запустив друк гривні.

Крім того, до кінця року НБУ очікує підвищення рівня інфляції до 30%, що потягне за собою підняття цін на 10-15%. Це в першу чергу вдарить по тих категоріям осіб, які залежать від державних виплат: пенсіонерам, малозабезпеченим, працівникам бюджетної сфери. Це зменшить їх реальні купівельні можливості, говорить він.


Залишити коментар