Чт. 25 Квітня 2024

Вчені вивели томат, який може запобігти сліпоті

Дослідницька група з Єврейського університету в Єрусалимі розробила помідор, який може допомогти запобігти або відстрочити ВМД (вікову дегенерацію жовтої плями), одну з основних причин сліпоти. Це генетично покращений, але нетрансгенний помідор, який отримав назву Xanthomate, збагачений зеаксантином за допомогою трансгенної метаболічної інженерії та звичайних методів,  – повідомляє hortoinfo.es.

Зеаксантин має ряд переваг для здоров’я людини завдяки своїм антиоксидантним властивостям. Однією з його найважливіших функцій є захист сітківки людського ока, відфільтровуючи шкідливе синє світло, таким чином затримуючи ВМД, але наразі він малодоступний у людському раціоні у порівнянні з іншими важливими каротиноїдами, отже, особлива важливість цього покращення, оскільки помідор є другим найбільш культивованим овочем у світі та має високий вміст каротиноїдів.

Концентрація зеаксантину в помідорах Xanthoma становить 50 відсотків від загальної кількості каротиноїдів у плодах, у порівнянні з нулем у звичайних помідорах. Це найвища концентрація зеаксантину в первинній культурі. Дослідники на чолі з професором Джозефом Гіршбергом, який спеціалізується на генетиці рослин, молекулярній біології та генній інженерії, заявили, що додавання зеаксантину до щоденного раціону допомагає зменшити розвиток дегенеративних захворювань, особливо дегенерації жовтої плями, яка викликає сліпоту у дорослих.

Гіршберг зазначив, що «Ксантомат» — названий на честь «ксантофіла», групи речовин, до якої належить зеаксантин, був розроблений з використанням класичного генетичного культивування та гібридизації різних штамів. За його словами, зеаксантин становить більшу частину пігментів нових помідорів, а також вітамінів та інших необхідних поживних речовин, які містяться у звичайних помідорах. Насправді новий сорт помідорів містить у сім разів більше зеаксантину, ніж кукурудза, яка є основним джерелом цієї речовини в сучасному раціоні.

«Наскільки нам відомо, це найвищий рівень зеаксантину, досягнутий у будь-якій основній сільськогосподарській культурі у світі», — зазначили дослідники.


Залишити коментар