Кавуни у гамаках: баштанник з Узбекистану вирощує солодку ягоду незвичним способом

Садівник та баштанник Юсуфжон Ергашев із Ферганської області Узбекистану вирощує кавун незвичайним способом — у вертикальній мініфермі. За його словами, результати такого експерименту можна вважати цілком успішним щодо ефективного використання невеликих площ для виробництва кавуна, повідомляють фахівці EastFruit.

Юсуфжон Ергашев  відомий в окрузі як експериментатор у виробництві плодоовочевої продукції. Разом із членами своєї сім’ї він постійно прагне застосувати різні ноу-хау або здивувати земляків чимось новим, використовуючи свою невелику ділянку землі.

«За допомогою цього методу ми розмістили таку кількість саджанців кавуна, для якого знадобилося б 20 соток землі за традиційного способу, всього на 2 сотках. У перший же рік ми плануємо отримати врожай обсягом 10 тонн, реалізувавши який можемо виручити близько 30-35 млн сум ($2750-$3200)», — розповідає баштанник-експериментатор.

Інакше кажучи, за словами Юсуфжона Ергашева, економія використання земельних ресурсів при такому способі вирощування кавуна становить 10 разів, а врожайність у розрахунку на 1 сотку землі оцінюється в обсязі 5 тонн.
При цьому, загальна сума витрат на посадку та вирощування кавуна на 2 сотках землі склала 1,5 млн сум ($138). Подібний експеримент зроблений за підтримки та допомоги досвідчених агрономів. Зокрема, при вирощуванні саджанців було використано біогумус місцевого виробництва, а протягом усього процесу вирощування двічі здійснено підживлення рослин мінеральними добривами.

Наступного року Юсуфжон Ергашев планує розширити площу «вертикальної ферми» з виробництва кавуна та поширити свій досвід – популяризувати такий метод вирощування кавуна.


Залишити коментар