Пт. 26 Квітня 2024

Одеські вчені працюють над створенням унікальної озимої пшениці

Науковці Селекційно-генетичного інституту, що на Одещині, працюють над створенням сортів-дворучок озимої пшениці. Такі сорти мають добре адаптуються і здатні вегетувати як за осіннього висіву (озимий тип), так і за весняного (ярий тип). Про це повідомив керівник відділу селекції та насінництва пшениці Селекційно-генетичного інституту – Національного центру насіннєзнавства та сортовивчення академік Микола Литвиненко, пише Голос України.
Для прикладу адаптивності сортів він навів вже відомі в Україні сорти озимої пшениці Мудрість одеська і Катруся одеська, – повідомляє superagronom.

“Сорт Мудрість одеська надзвичайно швидко впроваджується у виробництво, особливо на півдні країни. За нашими даними, його посіви вже сягають 300 тис. га. Має комплекс господарсько-цінних ознак, особливо що стосується урожайності та якості зерна, це екстрасильна пшениця. Одесити створили сорти, які за якісними показниками, особливо хлібопекарними, практично рівні кращим світовим досягненням ярової твердозерної пшениці Канади”, — зазначив Микола Литвиненко.

Іншим топовим сортом одеської селекції став Катруся одеська, який за словами Миколи Литвиненка, відзначається низкою генів стійкості до хвороб, абіотичних і біотичних факторів, отриманих від тритикале.

“Цьогоріч сильна посуха. І коли інші сорти висохли й листя опало, Катруся стояла зелена. Це свідчить про її високу посухостійкість. Сорт теж швидко впроваджують у виробництво”, — додав академік.

На його думку, важливе значення з точки зору адаптації сортів має скоростиглість. Говорячи про диверсифікацію рослинництва, в селекції потрібно робити ставки на сорти, які ефективніше використовують більш сприятливий час розвитку для озимих культур, каже він. Для цього в Селекційно-генетичному інституті створили серію ранньостиглих сортів як Манера одеська, який дозріває на три-п’ять днів раніше від інших та рекомендований для всіх агрокліматичних зон України. Крім того, на виході в інституті ще нові сорти.

Наразі в Держреєстрі знаходяться 63 сорти озимої м’якої пшениці, 18 — озимої твердої селекції інституту.


Залишити коментар