Пт. 19 Квітня 2024

На місці часнику можна зібрати ще добрий урожай зелені

— У липні-серпні на місці зіб­раного часнику й цибулі можна виростити інші овочі чи зелень, — каже агроном 47-річна Тетяна Іващенко з Черкас. — Раджу садити ті, що легко переживають скорочений світловий день, прохолодну погоду й перші заморозки.

Після часнику в ґрунті залишається багато поживних речовин. Повідомляє  Газета по-Українськи.

— Часник не виснажує землю, вносити добрива не потрібно, — продовжує. — На його місці добре росте кріп, петрушка, рукола, коріандр, шпинат і салат. Можна посадити ранні сорти огірків. Пагони сорту Фенікс стоять зелені до глибокої осені, гарно родять. Достигне до осені й горох або чорна редька.

Якщо потреби в овочах немає, ділянку після часнику й цибулі засаджують сидератами: житом, люцерною, білою гірчицею, ріпаком.

— Це додаткове добриво структурує ґрунт і захищає його від сонця, — говорить Іващенко.

На місці вибраної цибулі сіють салат, шпинат, пекінську капусту.

— Вони не виснажують землю, збережуть її поживні властивості до весни. Цибулю на одному місці можна садити раз на три роки. Більше не варто, бо будуть проблеми зі шкідниками та хворобами, — додає Тетяна Іващенко.

На місці часнику не можна садити цибулю й навпаки.

— Бо ці культури мають спільні хвороби. А помідори, картопля і буряк на цій ділянці добре ростуть.

Між рядами часнику чи цибулі радить сіяти чорнобривці.

— Завжди так роблю. Часник улітку збирають, а квіти цвістимуть до осені, — каже Іващенко. — Трохи незручно при сапанні, але город красивий до зими.


Залишити коментар