Чт. 25 Квітня 2024

Мільйони літрів пального можуть заощадити аграрії за допомогою дронів

Від правильного та своєчасного внесення добрив, засобів захисту рослин залежить якість та обсяги майбутнього врожаю. Якщо великі аграрні підприємства мають цілі парки техніки зі спеціальними обприскувачами, малим господарствам часто доводиться орендувати техніку, або користуватися застарілими машинами, ефективність яких менша. У цьому контексті цікавим є питання альтернативних рішень, наприклад, застосування аграрних дронів. Такі машини є більш точними та допомагають заощаджувати пальне і воду, пише SEEDS.

Як розвивається ринок таких безпілотників в Україні, і чому дрони можуть бути досить корисними саме для невеликих господарств і фермерів, обговорювали під час вебінару «Дрони-обприскувачі: зменшуємо витрати та підвищуємо врожай в умовах викликів 2022‎»‎, організованого компанією «‎Тайтен Машинері Україна» за підтримки освітньої аграрної платформи Aggeek та бренду XAG Ukraine. Головними спікерами заходу були Максим Романовський, керівник відділу Точного землеробства «‎Тайтен Машинері Україна»,‎ та Валерій Яковенко, співзасновник DroneUA.

«Цього року було багато змін на ринку дронів. З’явилося багато чинників невизначеності, що впливають на розвиток робототехніки. Але ситуація виявилася не такою песимістичною, як здавалося спочатку. Хоча ще в березні ми думали, що запускати дрони цього сезону буде неможливо, уже в квітні почалися перші вильоти. Цього року через погоду дещо затримується розвиток рослин, тому складається враження, що весь посівний сезон був зміщений на тиждень-два чи три. Тому і попит на дрони на ринку цього року трохи «‎запізнився», але зараз попит зростає, бачимо рекордні замовлення на дрони-обприскувачі від великих‎ агрокомпаній. Це вже третій рік поспіль, коли ми бачимо дуже потужних гравців на цьому ринку. Економія пального, яку забезпечує така техніка, привертає увагу до дронів у нинішніх умовах», — зазначає Валерій Яковенко.

Малі та середні фермери не завжди мають кошти для закупівлі такої техніки. Утім, щоб придбати дрони, вони можуть скористатися різноманітними грантовими програмами, наприклад програмою від USAID, розповідає фахівець.

До початку війни прогнозувалось, що ринок аграрних дронів в Україні цього року зросте у чотири рази. І хоча ситуація кардинально змінилася, Валерій Яковенко очікує, що ринок такої сучасної техніки збільшуватиметься. За оцінками фахівця, продажі зростуть у півтора раза.

«Ми помічаємо, що є певний зсув ринку агротехнологій до наступного етапу розвитку. «‎Тайтен Машинері Україна» бачить для себе цим наступним етапом ринок дронів. ‎Сьогодні компанія досить успішно займається продажем самохідних обприскувачів. Може скластися враження, що додавши до нашого портфеля дрони-обприскувачі, ми створюємо собі внутрішню конкуренцію. Але насправді, дрони-обприскувачі — це дуже гарне доповнення до самохідних обприскувачів, а іноді — навіть заміна на певних етапах розвитку рослин і для певних груп аграріїв. Саме тому ми зацікавились дронами і почали співпрацю з компанією XAG», — розповідає ‎ Максим Романовський.

Фахівець розповів, чому «‎Тайтен Машинері Україна» обрали для постачання саме техніку від XAG.

«На ринку, як в Україні, так і в світі, представлено не так багато якісних дронів. Але Україна є одним з лідерів у цьому сегменті. І ми знайшли кілька компаній‎, які виробляють якісну техніку. Головним критерієм було ще й наявність техпідтримки в Україні. Тому ми звернули на представництво XAG. Компанія має більший досвід у цьому сегменті, ніж будь-хто в країні. Наразі дрони від XAG вже можна придбати в «‎Тайтен Машинері Україна»‎, — зазначає Максим Романовський.

«Я підтримую думку, що дрони сьогодні — це не заміна, а доповнення. Вони дійсно є доповненням до традиційних обприскувачів. Адже раніше ми втрачали частину врожаю, оскільки не могли виконувати частину операцій традиційною технікою. Наприклад, звичайний обприскувач не може забезпечити внесення фунгіцидів на соняшникові поля, але це можна зробити з допомогою дронів»‎, — говорить Валерій Яковенко.

Найбільш актуальним питання використання аграрних дронів

«За 2021 рік з допомогою дронів в Україні було обприскано мільйон гектарів полів‎. Завдяки цьому, підприємства, що купили чи орендували таку техніку, заощадили 5,5 млн літрів пального. За торішніми цінами економія на пальному склала 6 млн євро. Також було зекономлено 460 тис. тонн води, через те, що дрони виливали не 250 літрів, як традиційні обприскувачі, а усього 7. До того ж, завдяки такій техніці аграрії отримали 158 тис. тонн додаткового врожаю»‎, — зазначає співзасновник DroneUA.

До того ж дрони є більш екологічними, ніж звичайні обприскувачі. Вони допомагають зменшити карбоновий слід, тобто — забруднення атмосфери вуглекислим газом. Так, протягом сезону 2021 року завдяки аграрним дронам в Україні вдалося зменшити викиди СО2 на 14 тис. тонн.

Ринок зростає і зростає кількість фахівців. Так, в Україні вже більш ніж тисяча операторів та пілотів аграрних дронів. Тому аграріям також не варто хвилюватися щодо пошуку спеціалізованого персоналу.


Залишити коментар