Сб. 20 Квітня 2024

Вирощування лілій у відкритому ґрунті: 10 порад

Символ чистоти, шляхетності та щирості… Хто не мріє посадити у себе на ділянці найнеймовірнішу і дуже популярну квітку – лілію. Охочих все більше, і кожен має привід.

Є ті, хто вірить міфам і оповідям, що в бутоні кожної лілії живе ельф. Є й ті, хто вважає, що для формування гарних клумб обов’язково потрібна саме лілія.

Адже суть не в тому, щоб просто купити квітку в інтернет-магазині Matla-Flowers. Справа в іншому – слід створити найкращі умови для проживання такої незвичайної рослини, якщо вона вже була вибрана.

Хочете, щоб цибулини лілії перетворилася на чарівні погляд квітки, тоді не випустіть з уваги жодна наша порада.

Вибір ділянки та її підготовка для вирощування лілій

Історія життя кожної квітки починається з осені. Не навесні, як звикли багато хто, а наприкінці вересня, на початку жовтня здійснюється посадка. Чому цей період і вважається вкрай відповідальним для тих, хто, прагнучи майбутнього, облаштовує кожен сантиметр своєї чарівної клумби.

Рослина із сімейства лілейних, за дотримання правил, радуватиме своєю чарівністю весь період цвітіння. Але до цього обов’язково потрібно докласти зусиль. І перший етап найважливіший, якщо не брати до уваги сам процес придбання якісних цибулин.

Висадка

Отже, коли ділянка відкрита, без протягів та гарною освітленістю для рослини обрана, то саме час виконати всі заходи щодо підготовки та висадки цибулин. Важливо, щоб грунт був добре розпушеним, а його склад точно підходив до обраного сорту рослини. Так Так! Все вірно! Для вирощування прекрасних трубчастих краще вибрати лужний ґрунт. Кислий ґрунт – це найбільш вдалий варіант майже всім сортів американських лілій. Саме при посадці в такий ґрунт результати цвітіння просто неймовірні.

Рада-підказка: більшість сортів лілій невибагливі. Якщо посадити цибулини лілій у нейтральний ґрунт, то це не буде помилкою. Він є оптимальним. Найголовніше, що тільки може бути – це якість посадкового матеріалу. Тут краще запам’ятати три критерії вибору:

  • цибулини повинні бути м’ясистими;
  • на них не повинні бути видимі вади, пошкодження, сухі лусочки;
  • довжина корінців має бути чималою, її межа повинна досягати 50 см.

Коли цибулини обрані, слід підготувати їх перед розміщенням безпосередньо в лунку. Зазвичай протягом години до розміщення до висадки проводять процес замочування. використовують для цього спеціальні засоби, які мають як лікувальні властивості, так і протигрибкові. У нашому каталозі, до речі, такі кошти також є в наявності.

Як правильно садити лілії?

Коли посадковий матеріал підготовлений, місце вибрано, саме час продумати план розсаджування цибулин. Це тільки здається, що все просто. Справа в тому, що, посадивши цибулини надто близько, можна нашкодити рослинам. Подібний результат може очікувати і тоді, коли глибина посадки виявиться більшою за необхідну або полив інтенсивним. Тому жоден з моментів не можна випустити з уваги.

Якщо посадити лілії близько, то можна нашкодити одразу двом сусіднім рослинам. Ми рекомендуємо витримувати дистанцію від квітки до квітки 30-40 см, якщо ви висаджуєте великі квіти з великим стеблом. Але не варто забувати, що сортів багато, а тому для, наприклад, американських гібридів відстань скорочується, і вона становить 15 см.

Глибина залежить ні від чого іншого, як від розміру самої цибулини. Чим вона більша, тим глибше ми рекомендуємо її закопувати.

Правила догляду за ліліями

Усього два секрети вам слід дізнатися, і результат не тільки не змусить на себе довго чекати, а й приємно порадує. Підживлюйте і своєчасно лілії, використовуючи добрива, поливайте свої лілії. і тоді, вашу клумбу без частки лестощів можна буде назвати ідеальною. А ось чим, коли і як часто, на ці запитання ми поспішаємо відповісти.

  • Багато поливу потрібно ліліям тільки в червні та липні. Полив бажано здійснювати вранці. Виключіть застій вологи.
  • Підживка перша здійснюється навесні, при появі пагонів. Наступний раз – вже у момент, коли формуються бутони. На етапі, коли лілії відцвітають їх також обов’язково підгодовують.
  • До речі, на абсолютно різного роду явища: хвороби, шкідників реакція має бути негайною.

Як правильно зрізати квіти?

Зрізати квіти також потрібно з особливою увагою. Справа в тому, що поспішати точно не варто. Важливо витримати деяку паузу після цвітіння, а потім усунути мертві квітконоси. Зауважте, що зріз потрібно робити на 1/3-1/2 висоти стебла.

Чи потрібно пересаджувати лілії?

Лілії – це багаторічні рослини, і приблизно 3-4 роки вони можуть чудово почуватися на одному місці. Єдине умови, це забезпечення правильного догляду. А за необхідності оперативне розсадження рослин. І тоді краса вашої клумби буде довгою. Бажаємо удачі!


Залишити коментар