Пт. 26 Квітня 2024

Найдієвіші способи позбутися нітратів в овочах та фруктах

У сільськогосподарських рослинах найбільше нітратів міститься в салаті (особливо тепличному), в редьці, петрушці, редисці, столовому буряку, капусті, моркві, кропі: в буряках і моркви більше нітратів у верхній частині коренеплоду, а в моркві також і в серцевині його, в капусті – в качані, в товстих черешках листя й у верхніх листках. З’ясовано також, що у всіх овочів і плодів найбільше міститься нітратів в їх шкірці. При невеликому споживанні нітратів з їжею, вони не накопичуються, легко і швидко виводяться з організму, але варто слідкувати за їх кількістю. Повідомляє Greenpost.

1 – вода
Потрібно ретельно мити овочі та фрукти перед приготуванням. Можна замочити овочі або фрукти в холодній воді на 15-20 хвилин, це ефективно, особливо для зелені.

2 – ніж
Особливо багато пестицидів містять ранні овочі й фрукти – у них слід позбавлятися від шкірки, попри втрату значної частини вітамінів. А в картоплі й моркви зрізайте й зелені недозрілі ділянки. Великі овочі та фрукти слід дрібно нарізати.

3 – варіння, запікання, жарка
Під час термічної обробки ви позбавляєте овочі від великої частини нітратів. Найефективніший спосіб – відварити їх. Але вживати відвар – особливо овочевий бульйон – не рекомендується. Інші способи приготування – жарка, обробка парою, запікання – не так ефективно позбавляють від нітратів.

4 – вітамін С
Перед вживання овочевої або фруктової страви з’їжте вітамін С – він гальмує утворення нітрозамінів в організмі.

5 – сік в салаті
Лимонний або гранатовий сік знешкоджує нітрати в салаті.

6 – не зберігати
Вживайте приготовану страву відразу. При змінах температури (з холодильника – на гарячу сковороду), нітрати перетворюються в особливо небезпечні сполуки – нітрити.


Залишити коментар