Пт. 19 Квітня 2024

Подолати тепловий стрес картоплі допоможе кальцій

Підвищені норми кальцію дозволяють рости картоплі за температури понад 280C. Про це йдеться у статті доктора Євгенії Бенкс, спеціалістки з картоплі з Картопляної ради Онтаріо (Канада) за рецензією доктора Джівана Палта на Potato News Today. Повідомляє Agrotimes.

Автори зазначають, що тепловий стрес спонукає рослини картоплі закривати продихи та зупиняти ріст, поки температура не знизиться. Проте рослина картоплі буде нормально функціонувати в умовах теплового стресу за підвищеного рівня Ca2+ у кореневій зоні.

Доктор Джіван Палта надав переконливі докази того, що здатність високих рівнів Ca2+ пом’якшувати тепловий стрес полягає в підтримці функцій клітин, включаючи відкриття та закриття продихів і збільшення клітин при температурах вище 280C.

«Додаткове застосування кальцію зменшує тепловий стрес і пов’язані з ним фізіологічні проблеми, такі як тепловий некроз, порожнисте серце, внутрішні коричневі плями», – додають дослідники.

На зрошуваних полях вони рекомендують вносити рідкі кальцієві добрива через поливну воду.

Для вирощування на посушливих землях одним із варіантів є внесення кальцію під час останнього підгортання, змішування продукту з ґрунтом.

У піщаних ґрунтах, через можливість вимивання, може бути краще використовувати менш розчинні продукти, такі як гіпс.

У більш важких ґрунтах розчинні продукти, такі як гранульований нітрат кальцію, можна внести в гребінь.


Залишити коментар