Пт. 19 Квітня 2024

Ціни на овочі та м’ясо в Україні можуть змінитися

В Україні до кінця літа можуть змінитися ціни на овочі та м’ясо. Такий прогноз дала аналітик Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Світлана Литвин. Про це вона сказала “РБК-Україна”. Повідомляють Подробиці.

Говорячи про овочі, експерт нагадала, що це сезонний продукт, ціни на який зазвичай зменшуються в міру надходження нового врожаю. Тому протягом липня варто очікувати зниження цін на всі види овочів, особливо в міру надходження овочів відкритого ґрунту. І навіть інфляційні процеси, що відбуваються в країні через війну, не зможуть стримати це зниження.

Що стосується цін на молочку, то в найближчі тижні, каже Литвин, ціни змінюватися не будуть, попри зростання вартості молока у світі. За словами експерта, щодо вартості м’яса слід очікувати цікавіші зміни.

Якщо говорити про яловичину, то м’ясопереробні комплекси її майже не купують, тому що зараз на ринку є її перенасичення. Яловичина є більш експортоорієнтованим продуктом, який майже не торгується за кордоном через блокування портів. Тому, можна сказати, що ціна на яловичину найближчим часом не зміниться, але і можливо “просяде” на 2-3%.

Зі свининою, за її оцінками, ситуація складніша – її промвиробництво скоротилося через відхід з ринку виробників південного сходу, що підвищило ціни.

Найближчим часом ціни не будуть стрімко зростати, через те що в червні було імпортовано 9 тисяч тонн свинини, що майже в 4 рази більше, ніж у червні 2021 року. Це збільшить внутрішню пропозицію і не дасть рости цінам.

Аналогічний прогноз в експерта й щодо курятини – найближчим часом ціни залишаться незмінними.

Все-таки низькі ціни на зернові культури поки стримують подальше зростання цін і на м’ясну групу.


Залишити коментар