Пт. 29 Березня 2024

Альтернатива херсонським кавунам є, але ціни “кусаються”

Кавуни та дині цього року будуть везти з-за кордону. Про це розповів економіст Олег Пендзін журналісту «Громадського радіо».

Через повномасштабне вторгнення частина південної території України зараз окупована, а, як відомо, Херсонська область є одним з лідерів вирощування кавунів та динь. Всі пам’ятають, як їх перевозили баржею.

На питання ведучої, чи лише на Херсонщині вирощують кавуна, він відповів, що переважно саме там. Меншу кількість вирощують на Одещині та Миколаївщині. Цих обсягів може не вистачити, щоб задовольнити споживача.

Тому, як альтернативу, він бачить імпорт кавунів з Туреччини. Саме з цієї країни зараз є можливим це зробити. За його інформацією вже зараз у супермаркетах продають дині та кавуни з Туреччини, проте поки ціна дуже дорога – 50-620 грн кіло. Також він зазначив, що куштував турецький кавун та відзначив, що його смак відрізняється від херсонського, він трохи специфічний.

За прогнозом Пендзіна, ціна на ягоду становитиме 30-35 грн за кіло. У порівняння херсонські кавуни минулого року можна було купити від 10 до 15 грн за кіло. Дині будуть дорожчими. Їх ціна у цьому році може становити від 60 до 70 грн. Таке здорожчання він пояснив закупівельними цінами та складними умовами логістики.


Залишити коментар