Сб. 20 Квітня 2024

Популярні добрива, які не варто використовувати на городі

На ділянці кожен дачник хоче отримати багатий урожай і підгодовує саджанці різними добривами. Але не всі засоби хороші, деякі призводять до зворотного ефекту, повідомляє Ukr.Media.

Свіжий коров’як

Найвідоміше добриво — це гній. У складі багато поживних речовин, які необхідні для зростання та розвитку культурних рослин. У свіжому коров’яку концентрація корисних елементів надто висока. Якщо класти в лунку це цінне добриво, рослини отримають хімічні опіки і загинуть. Потрібно почекати рік-другий, коли гній перетвориться на перегній або розвести невелику кількість у воді, цим настоєм поливати грядки.

Марганцівка

Розчин марганцівки використовують для дезінфекції посівного матеріалу, садового інвентарю від спор грибкових хвороб, інших шкідливих мікроорганізмів. Деякі дачники підгодовують розсаду марганцівкою, саджанці на грядках. Ми не радимо так робити: марганцевокислий калій — сильний окислювач, не можна застосовувати на кислих ґрунтах. На лужних — марно, адже у складі міститься невелика частка цінного калію, а марганець у такому вигляді не засвоюється. В цілому, поливати ґрунт шкідливо, марганцівка вбиває і корисні бактерії теж.

Дріжджі

За незнанням дачники використовують дріжджі як добриво. Але це не зовсім правильно. Продукт лише стимулює зростання ґрунтових бактерій, що ніяк не впливає на рослини. Застосовувати потрібно разом із золою чи органічними речовинами. До того ж дріжджі під час бродіння витрачають корисні речовини із землі (наприклад, калій та кальцій).

Сіль

Навіть досвідчені дачники використовують сіль проти навали мурах, слимаків та інших комах. Але ми вас розчаруємо: комахам «білий порошок» не шкодить, а от рослинам і землі дуже навіть. А ще соляним розчином поливають ділянки, щоб позбутися бур’янів. Щоправда, овочі там теж перестають рости. Коли вода випаровується, на поверхні утворюється кірка, рослини отримують менше вологи та кисню. На щастя, можна швидко усунути наслідки залужування ґрунту. Перекопати проблемну ділянку, перемішати з піском чи перегноєм.

Бананова шкірка

У банановій шкірці багато калію, фосфору та магнію. Ці мікроелементи необхідні рослинам на городі як повітря: стимулюють фотосинтез, зростання, цвітіння. Шкірку використовують у сухому чи подрібненому вигляді. Часто добриво кидають у лунки під час посадки. Але в бананах є також речовини, які закислюють ґрунт, погіршують смак плодів, підвищують ризик виникнення гнильних захворювань. Загалом метод дуже спірний.

Сода

Пекарська добавка не приносить рослинам жодної користі. Крім того, овочі не виносять натрій — культури перестають розвиватися. Деякі садівники вважають, що сода допомагає підлужувати кислий ґрунт. Але в цьому випадку знадобиться багато порошку. Безпечніше робити це деревною золою або гашеним вапном.


Залишити коментар