Вт. 19 Березня 2024

Євросоюз збільшує імпорт молочної продукції з України

Торгівля молочною продукцією з Україною різко скоротилася, але імпорт ЄС з України збільшується. Такі дані Європейської асоціації молочної торгівлі Eucolait навів партнер проєктів аналітичного агентства «Інфагро» Максим Фастєєв, повідомляє Milkua.info, пише agronews.ua.

Як зазначили в Eucolait, виробництво молока в основних експортних регіонах скорочується через високі витрати на виробництво, погодні явища, екологічні обмеження, а також робочі та логістичні проблеми.

«Доступність і ціни на корми, добрива та енергоносії викликають серйозні занепокоєння в Європі, але принаймні частина поточного зниження, схоже, має структурний характер», — зазначають експерти.

На їхню думку, війна сильно впливає на весь ланцюг постачання молочної продукції, спричиняючи інфляцію та загрожуючи глобальній продовольчій безпеці.

«Світовий попит на молочну продукцію залишається стабільним, а закупівельна активність у Південно-Східній Азії компенсує втрати в Китаї. Проте рекордно високий рівень цін вплинув на імпорт у чутливих до цін регіонів. Зменшення доступності молока відображається у сповільненні світової торгівлі в І кварталі», — додають спеціалісти.

Наслідки зростання інфляції в поєднанні з уже високими споживчими цінами на молочні продукти, ширші макроекономічні перспективи, проблеми з попитом і пропозицією Китаю, посилені війною, виглядають як ключові параметри на майбутнє, пояснюють в Eucolait.


Залишити коментар