Вт. 19 Березня 2024

Науковці з Сумщини зареєстрували вітчизняний сорт кіноа

Перший вітчизняний сорт кіноа запатентували вчені Сумського національного аграрного університету. Цю культуру традиційно вирощують у Перу, Еквадорі та Болівії.

Група науковців на чолі з завідувачем кафедри рослинництва СНАУ Володимиром Троценко змогли “приручити” цю не характерну для України рослину та зареєструвати адаптований до наших кліматичних умов сорт Квартет. Про це повідомляє проректор з наукової роботи Сумського національного аграрного університету Юрій Данько на свої сторінці у Facebook.

У цієї культури є ще одна назва — золото інків. Вони вважали, що кіноа допомагає воїнам стати витривалішими. Сьогодні кіноа найчастіше вживають люди з непереносністю глютену, вегетаріанці, спортсмени та ті хто намагається схуднути. Також дієтологи радять вживати кашу кіноа людям з цукровим діабетом, хворобами серцево-судинної системи або ожирінням. 

Сподіваємося, що найближчим часом ця культура селекції СНАУ займе чільне місце у сівозміні на полях місцевих аграріїв, а каша з кіноа – в раціонах наших захисників.


Залишити коментар