Вт. 19 Березня 2024

Названо регіон з найвищою ціною на паї

З моменту відкриття ринку землі, а саме з 1 липня попереднього року, Львівська область вкотре підтверджує статус однієї з найдорожчих областей України за вартістю земельних часток (паїв). Водночас за площею відчужених сільськогосподарських земель область посідає останні місця. Про це інформують в департаменті агропромислового розвитку Львівської обласної військової адміністрації, пише agronews.ua.

«Якщо говорити про кількісні показники, то в області продано 691 земельні паї, площею 918 га. При цьому, середня вартість 1 гектару становить близько 83 тис грн, що перевищує середню ціну по Україні близько як у двічі та поступається лише Київській області», – наголосила директорка департаменту Тетяна Гетьман.

Найбільше транзакцій з землею проведено у Харківській, Херсонській та Дніпропетровській областях, а найменше – Івано-Франківській, Закарпатській та Чернівецькій областях.

Загалом на території Львівщини, з моменту скасування мораторію на відчуження земель здійснили 2815 правочинів щодо земельних ділянок сільськогосподарського призначення на загальну площу – 2,4 тис га.

«Слід зазначити, що законом встановлене важливе обмеження, а саме, до 1 січня 2030 року ціна продажу земельних ділянок сільськогосподарського призначення, виділених в натурі (на місцевості) власникам земельних часток (паїв), не може бути меншою за їх нормативну грошову оцінку. Середня НГО ріллі в області становить 21,5 тис грн. Проте, як ми бачимо, фактична ціна продажу є більшою як в 3,5 рази», – підкреслила Тетяна Гетьман.


Залишити коментар