Пт. 29 Березня 2024

Бджолярі можуть недобрати третину меду у 2022 році

Агресія росії завдала шкоди українському бджільництву — частина пасік була зруйнована внаслідок обстрілів, на окупованих територіях деякі пасіки свідомо знищувались російськими загарбниками. Про це повідомляє пресслужба компанії «Знатний Мед».

За оцінками експертів, втрати бджолосімей на Півночі (Київська, Чернігівська), Сході (Слобожанщина) та Півдні (Херсонська, Миколаївська області) України можуть становити до 30%.

«Окрім бджіл втрачено вулики, обладнання, виробничі лінії. Через військові дії, частина бджолярів була вимушена покинути свої домівки — а, отже, навіть якщо пасіки вціліють, бджолосім’ї залишаться без проведення необхідних весняних заходів (підгодівля, розширення), що, своєю чергою, негативне вплине на їх подальший розвиток», — йдеться у повідомленні.

Також експерти зазначають, що на медовий врожай глобально впливає екологія в цілому та аграрна складова зокрема. Через війну, в деяких районах посівна не відбувається або ж посівні площі зменшились, проходять активні бойові дії або ж розмінування територій тощо. За даними ООН, через війну в Україні у 2022 р. третина полів непридатна для посіву. При цьому площі під соняшник скорочуються, у пріоритеті злакові, а вони не є медоносами.

«Вказані фактори можуть призвести до скорочення медозбору на 25-30%. Великого значення у цьому сезоні набувають дикорослі медоноси», — зазначають експерти.

Водночас вони вважають, що у 2022 р. меду буде достатньо для внутрішнього споживання, а ось обсяги експорту можуть суттєво скоротитися.

Джерело “Куркуль”


Залишити коментар