Сб. 20 Квітня 2024

Олійно-жирова галузь рф вже відчуває наслідки економічних санкцій

Олійно-жирова спілка росії констатує проблеми з експортом продукції олійно-жирової галузі. Про це заявив директор ОЖСР Михайло Мальцев у ході наради щодо забезпечення продовольчої безпеки рф в умовах санкцій, пише Agro Review.

«Вивезення шротів сьогодні залізничним транспортом у напрямку Прибалтики стоїть під питанням через загрози, пов’язані з конфіскацією залізничного складу. Така сама ситуація у нас із судами іноземних держав, які не заходять до російських портів. Скрізь ризик страховки щодо конфіскації, військових дій», – сказав він.

Також голова спілки констатував дефіцт фінансування для закупівлі сировини, а також проблеми з логістикою для вивезення продукції.

«У нас фактично сьогодні паралізовано закупівлю сировини. Банки стоять щодо видачі кредитів, навіть комерційні кредити не видаються, надходження валютної виручки шкутильгає», – заявив М.Мальцев.

За його словами, потреби галузі в кредитних засобах оцінюються в 150 млрд руб., що вимагає 30 млрд руб. держпідтримки.

«Ми порахували, у нас на сьогоднішній день потреба близько 150 млрд руб. у кредитуванні, навіть за комерційною ставкою при «ключі» 20% – це 30 млрд руб. З мита на олію того обсягу, який ми експортуємо за рік, – це 132 млрд руб. Тобто більше ніж 1 до 4 співвідношення, тобто навіть тут у нас є реальне джерело, ми його формуємо для країни, і ми вважаємо, що необхідно порушити питання та повністю забезпечити нас ресурсами для закупівлі сировини», – вважає М.Мальцев.


Залишити коментар