Сб. 20 Квітня 2024

Аграріям радять активно проводити підживлення озимини

За прогнозами синоптиків Черкаського обласного гідрометцентру, аграріям слід використати періоди нічних морозів другої декади березня для завершення першого підживлення озимини по мерзлоталому ґрунту, особливо для слаборозвинених посівів. Про це інформує “Суспільне”, пише “Куркуль”.

За аналізом багаторічних даних, в ранні весни активного наростання тепла не буває. Перехід середньодобової температури через +5º, відмічався в кінці березня, навіть на початку квітня, тобто в строки близькі до середніх багаторічних. На такий погодний сценарій слід розраховувати й у 2022-му.

«На початок весняної сівби слід розраховувати на строки близькі до середніх багаторічних — кінець березня — початок квітня. Проте слід пам’ятати, що 10-13 квітня закінчуються агрокліматичні обґрунтовані строки сівби ранніх ярих зернових культур, і ті, які будуть посіяні пізніше, ризикують потрапити під вплив посухи і показати нижчу врожайність», — розповів начальник Черкаського обласного гідрометцентру  Віталій Постригань.

З його слів, зважаючи на тривалий дефіцит опадів, слід приділяти увагу агротехнічним заходам, спрямованим на вчасне закриття і збереження ґрунтової вологи; підібрати строки сівби ярих, глибину залягання та норму висіву зерна, які ефективно працюють в умовах дефіциту вологи та провести комплекс весняно-польових робіт у стислі строки, щоб використати зимові запаси.


Залишити коментар