Чт. 28 Березня 2024

Стало відомо, як врятуватися від граду, міни, смерчу

У зв’язку з розпочатою Росією війною проти нашої держави українці протягом дня готуються до активних бойових дій на території своїх населених пунктів. Про це повідомляє Макар Слідопит на Instagram-сторінці “Штука”, пише agronews.ua.

І хоч навіть у такій ситуації важливо зберігати спокій, проте, як відомо, попереджений – значить, озброєний.

Важлива інформація для громадян в умовах бойових дій

  • Звук довгого і протяжного свисту означає падіння міни, від якої можна сховатися в будь-якому поглибленні. Головне правило: не бігти, озирнутися і впасти в першу-ліпшу “ямку”. Якщо ви почули свист, то пряме попадання, швидше за все, не загрожує, проте протягом 2-5 секунд потрібно сховатися.
  • Звук гаубичного снаряда-майже такий же, але сховатися потрібно швидше, падаючи там, де перебуваєте.
  • Обстріл з граду. Якщо погода хороша, можна почути звук, схожий на шурхіт. З моменту початку звучання залишається 14 секунд на пошук укриття. Град не може пробивати що-небудь на виліт, врятувати здатне будь-яке поглиблення.

З танком все складніше, звук пострілу чується разом з попаданням, проте на те, щоб перезарядити, йде від 4 секунд, коли можна сховатися.

Смерч. Звук як у винищувача, смерч відкривається метрах в 10 або 20 над землею і закидає касетними зверху вниз. Єдине, що можна зробити, – спробувати відбігти на п’ять метрів від обстрілу в укриття і лежати.

Доповнення

Після обстрілу залишаються нерозірвані снаряди, які ні в якому разі не можна чіпати.

Снаряди, що не розірвалися, не можна чіпати

Також, коли все стихло, варто озирнутися в пошуку поранених.


Залишити коментар