Сб. 27 Квітня 2024

Заснути без задніх ніг: дієві поради від безсоння

Сон — це важлива частина нашого життя. Саме вночі людський організм встигає відпочити та набратися енергії для наступного дня. Безсоння виснажує людину і може завдати неабияких клопотів зі здоров’ям. Саме тому, маючи проблеми зі сном, не варто їх ігнорувати.

Побороти безсоння допоможуть кілька простих порад.

Сон у приємній атмосфері. Облаштуйте своє місце для сну так, щоб перебувати там вам було приємно і комфортно. Повісьте темні штори, особливо актуально для тих, хто живе у місті. Світло з вікон теж заважає заснути.

Підготовка до сну. Не робіть вдень нічого, що може перешкодити вашому сну. Налаштуватись на сон допоможуть щоденні ритуали розстеляння ліжка, гігієнічні процедури (гаряча ванна, наприклад), читання книг, слухання приємної і спокійної музики, дихальні вправи, медитація.

За потреби змініть матрац, подушку та ковдру. Якщо ви прокидаєтесь і відчуваєте, що матрац незручний, спробуйте його згорнути і розгорнути кілька разів, щоби вирівняти положення наповнювача. Так варто робити щомісяця, якщо це не допомагає і прогинів та нерівностей вже не уникнути, то саме час купувати новий матрац.

Замініть лампу при потребі. Покращення сну почніть із заміни лампочки у кімнаті – вкрутіть “тепле” світло, воно заспокоює та сприяє вивільненню мелатоніну. Потужність у 40 чи 60 Ватт згодиться. “Холодне” ж світло (зокрема, воно “йде” від екранів мобільного чи комп’ютера) спеціалісти радять вимикати за кілька годин до сну, або хоча б хвилин за 40.

Аналізуйте своє безсоння. Спробуйте аналізувати своє безсоння. Можна вести щоденник сну: записувати, що ви робили вдень, що їли, коли лягали в ліжко, о котрій годині і як спали. Подумайте, які ваші дії могли стати причиною вашого безсоння. Можливо, буде доречним переглянути раціон чи час виконання фізичних вправ.

Неправильне харчування. Дієтологи запевняють, що на ніч не варто їсти капусту, цитрусові, томатний соус, ковбасно-м’ясну продукцію, гостру їжу тощо. Не дають заснути певні напої, найчастіше – кава чи зелений чай. Причиною може бути навіть специфічна зубна паста.


Залишити коментар