Пт. 26 Квітня 2024

Що треба знати про оподаткування землі

Українці, які володіють рухомим або нерухомим майном мають сплачувати обов’язкові платежі або податки державі, повідомляє Мін’юст.

Платниками податку за землю є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Об’єктами оподаткування є земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні, земельні частки(паї), які перебувають у власності.

Базою оподаткування для розрахунку земельного податку є нормативна грошова оцінка земельних ділянок з урахуванням коефіцієнта індексації — для земель, нормативна грошова оцінка яких проведена; площа земельних ділянок, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Обов’язок зі сплати податку за земельну ділянку виникає з моменту реєстрації права на земельну ділянку, при цьому використання земельних ділянок без належного оформлення права власності чи користування на них є порушенням Закону.

Ставка податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких проведено, встановлюється у розмірі не більше 3% від їх нормативної грошової оцінки:

  • для земель загального користування — не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки;
  • для сільськогосподарських угідь — не менше 0,3% та не більше 1% від їх нормативної грошової оцінки;
  • для лісових земель — не більше 0,1% від їх нормативної грошової оцінки.

За земельні ділянки, що знаходяться в постійному користуванні суб’єктів господарювання (окрім державної і комунальної форми власності), — в розмірі не більше 12% від їх нормативної грошової оцінки.

Хто може не платити: особи з інвалідністю І і ІІ групи; особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; особи, визнані законом такими, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи; на період дії єдиного податку четвертої групи власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі за умови передачі земельних ділянок та земельних часток (паїв) в оренду платнику єдиного податку четвертої групи.


Залишити коментар