Чт. 28 Березня 2024

Експерт пояснив, чому іноземці неохоче вкладають кошти в українське молочарство

В Україні наразі одна з найвищих цін в Європі на молочні продукти. Це пов’язано з тим, що переробники в гонитві за молоком-сировиною піднімають на нього ціну, а це в свою чергу «розслабляє» виробників молока, які не хочуть працювати над зменшенням собівартості.

Адже вони знають що ціна на молоко тільки зростає, а конкурентів на українському ринку молока-сировини ще немає.

“Однією з основних проблем гальмування розвитку молочного скотарства в Україні є відсутність справжнього справедливого ринку землі, тобто відсутність господаря на землі. Кожній фермі необхідна земля для вирощування кормових культур – основних компонентів раціону, що мають розташовуватися безпосередньо біля виробництва. Оренда не є зовсім повним вирішенням цього  питання”,- розповідає лектор університетів в декількох країнах світу з молочного скотарства, співзасновник і керівник проектів American Dairy Technology Іон Морару.

По-перше, орендар в тому вигляді, в якому він є наразі в Україні, не дуже зацікавлений у інвестиціях в довготривалий бізнес з виробництва молока.

По-друге, орендарі, розуміючи своє положення, мають і відповідне ставлення до землі як до орендованого майна і розуміють, що є лише тимчасовими користувачами ділянки і продовжують сіяти соняшник.

Чому іноземні інвестори не хочуть вкладатися в українське молочне скотарство?

“Відповідь досить проста: по-перше, це відсутність справедливого ринку землі, без господаря на землі розвитку не буде; а по-друге, це дефіцит сучасних, грамотних спеціалістів, які готові на місцях реалізовувати проекти з залученням іноземного капіталу”, – коментує співзасновник American Dairy Technology.

Джерело Agrotrend


Залишити коментар