Пт. 29 Березня 2024

В Уряді анонсували масштабну пенсійну реформу

Готуйся до старості замолоду. В уряді анонсували масштабну пенсійну реформу. Хочуть запровадити повноцінну трирівневу систему виплат, зокрема, обов’язкове пенсійне накопичення. Як це працюватиме?

Уперше про радикальну пенсійну реформу заговорили 2004 року – саме тоді виникла ідея запровадити трирівневу систему: солідарна пенсія, обов’язкове накопичення коштів від зарплати і добровільне. Та довгий час з реформою зволікали, і все зводилося до елементарної індексації пенсій – людям просто додавали по кількасот гривень.

У мене 100 гривень добавили. Тим, у кого великі пенсії – тим по тисячі добавляють, а таким як ми, дурним – 37 рік стажу і нічого не добавили.

З роками тема низьких пенсій із проблеми, яку взялися вирішувати, перетворилася на благодатний ґрунт для політичного піару. Що не вибори – то купа обіцянок підвищити виплати. Але в нашій суворій реальності це неможливо, – кажуть експерти. В Україні діє ще радянська, солідарна система пенсій.

Борис Кушнірук, економіст:

Вона передбачає, що нинішнє покоління працюючих своїми коштами фінансує для нинішніх людей пенсійного віку, а отже наступне покоління працюючих – має фінансувати тих, хто зараз сплачує кошти в солідарну систему і потім має отримувати кошти. Солідарна пенсійна система вона практично розваляється.

А все тому, що нині кількість людей, які працюють і пенсіонерів майже однакова. Та ще й частина економіки в тіні, податки сплачують неохоче. За приблизними підрахунками 13 мільйонів українців забезпечують грошима 11 мільйонів пенсіонерів. Тож в Уряді знову згадали про накопичувальну пенсійну систему.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики України:

Нам потрібна сьогодні накопичувальна система, яка дасть можливість людям накопичити собі на старість.

Це так званий другий рівень пенсійного забезпечення – обов’язкове накопичення. Відповідний законопроєкт уже є в парламенті, і депутати навіть сподіваються невдовзі його ухвалити. У ньому пропонують частину коштів з Єдиного соціального внеску та податку на доходи фізичних осіб – спрямовувати на особистий, пенсійний рахунок людини.

Юрій Бурков, адміністратор недержавних пенсійних фондів:

Ці кошти є безумовною власністю людини, на користь якої цей рахунок відкритий, ці кошти інвестуються. Зараховується дохід щоденно і по досягненню пенсійного віку людина укладає договір про виплату пенсії на визначений строк і отримує накопичені кошти у вигляді регулярної пенсії.

Та вигідною така система буде не лише для майбутніх пенсіонерів. В Уряді переконані: таким чином залучать більше інвестицій.

Денис Шмигаль, прем’єр-міністр України:

Протягом 10−15 років у розвинених країнах, для України це не виняток, дати інвестиційний ресурс у розмірі орієнтовно до 50 млрд доларів. Власне, це будуть ресурси, накопичені в ось цих недержавних пенсійних фондах.

А от експерти впевнені: від обов’язкового накопичення коштів виграють лише ті, хто обслуговуватимуть ці рахунки.

Борис Кушнірук, економіст:

Держава на себе бере зобов’язання, що вона вимагає від людини, щоб людина вносила кошти, але при цьому гарантувати, що потім ці кошти будуть накопичені – вона не може. Чому? В межах України вкладати немає куди, а ті хто лобіюють це – наші інвестбанкіри. Вони зацікавлені в тому, щоб більше людей накопичували, а вони будуть мати дохід від того, що обслуговують по факту. Ніякого реального нарощення активів не буде.

Експерти радять не покладатися на державу, а відкладати на старість самотужки.

Борис Кушнірук, економіст:

Або ти вкладаєш у власних дітей, або ти домовляєшся в складчину з родичами, купуєш якусь квартиру – це все ж таки той актив, та нерухомість, яка точно не знеціниться. Потім ти будеш отримувати дохід, здаючи її в оренду, або ти продаси і будеш жити на ці кошти.

Можна відкладати кошти і в недержавних пенсійних фондах – це власне третій рівень пенсійного забезпечення. Ним користуються близько мільйона українців. Схема така: людина кілька років платить внески у фонд, а той – інвестує ці гроші, щоб вони приносили дохід. Це працює, як депозит у банку. Коли настає обумовлений час, фонд починає виплачувати людині пенсію, поступово витрачаючи накопичену суму.

Юрій Бурков, адміністратор недержавних пенсійних фондів:

Якщо ви почнете з 20 років, то 60-50 років з суми, яка була накопичена 2/3 це буде дохід, одна третина – це сума, яку ви перерахували, дві третини – дохід, який був отриманий за кошти. Якщо ви починаєте пізніше – в 30, або в 40 років, то звісно, питома вага доходу зменшується. У вас буде половина або третина від загальної суми – це буде дохід, тому чим раніше починаєте – тим більше дохід буде накопичений. До речі в недержавній пенсійній системі пенсійний вік можна визначати на 10 років раніше, ніж офіційний пенсійний вік, тобто з 50 років.

Експерти впевнені: така схема зручна для молодих людей, адже вони за десятки років роботи встигнуть відкласти значну суму. А от тим, хто скоро піде на пенсію – варто розраховувати лише на державне забезпечення, яке на жаль, залишає бажати кращого.


Залишити коментар