Ср. 24 Квітня 2024

Українцям розповіли, кому доведеться повертати переплачену пенсію

Пенсія, яка отримана українцями незаконно, має бути повернена. Найчастіше українцям переплачують пенсії через те, що вони невчасно повідомили або зовсім не повідомили про своє працевлаштування.

Яких виплат позбуваються пенсіонери, що влаштувалися на роботу

У разі працевлаштування пенсіонера пенсія, яку він отримує, не індексується і надбавки до неї не перераховуються так, як непрацюючим пенсіонерам.

Зокрема, при збільшенні прожиткового мінімуму не збільшується мінімальний розмір пенсії працюючого пенсіонера, а також не перераховуються надбавки за понаднормовий стаж, які залежать від розміру прожиткового мінімуму.

Крім того, з працюючих пенсіонерів знімається щомісячна надбавка в розмірі 150 гривень, яка їм виплачується в тому випадку, якщо у них на утриманні є дитина віком до 18 років.

Громадяни, які вийшли на пенсію не за віком, а за вислугою років, взагалі позбавляються права на пенсію, якщо вони влаштувалися знову працювати по тій спеціальності, яка дала їм право раніше вийти на заслужений відпочинок.У всіх цих випадках, якщо пенсіонер вчасно не повідомив про своє працевлаштування, йому будуть виплачувати пенсію, як і раніше. Проте, коли обман розкриється, виплату незаконних надбавок до пенсії заблокують, а всю переплату доведеться повернути.

У цьому випадку в нього є вибір: віддати незаконно виплачену пенсію добровільно, або чекати рішення суду. І звичайно, рішення суду буде не на його користь.

Щоби не виникало таких фінансових конфліктів, пенсіонер має протягом 10 днів з моменту офіційного працевлаштування повідомити в органи Пенсійного фонду, що він вийшов на роботу.

У той же час, працюючим пенсіонерам варто знати, що їхня пенсія також підлягає індексації, проте її індексують за іншою формулою і в інші терміни.


Залишити коментар