Пт. 19 Квітня 2024

Майже третина українців можуть залишитися без пенсії

Експерти Світового банку поділилися невтішним прогнозом щодо пенсій.

Такою інформацією поділилися на офіційній сторінці Міністерства соціальної політики в Facebook. У повідомленні підкреслюється, що представники відомства провели зустріч з експертами Світового банку, і обговорили створення в Україні стійкою пенсійної системи.

Таким чином, представники Світового банку підкреслили, що якщо в Україні система залишиться в нинішньому положенні, то вже в 2045 році розмір виплат пенсіонерам впаде до 20 відсотка від заробітної плати. При цьому близько 30 відсотків (тобто, третина громадян) ризикують залишитися без виплат в старості через брак страхового стажу.

В результаті моделювання сценаріїв експерти прийшли до таких висновків щодо ситуації з пенсіями в нашій країні:

У сплаті Єдиного соціального внеску більш дисципліновані жінки, ніж чоловіки;

Ухиляються від сплати Єдиного соціального внеску в першу чергу через зниження заробітних плат, а не через незадекларованого праці;

Найменше сплачують внески молоді люди, які ще здобувають освіту, і громадяни передпенсійного віку.

У Мінсоцполітики зазначили, що Всесвітній банк поділиться розробленою системою для прогнозування сценаріїв розвитку пенсійної системи на великих обсягах даних. Також експерти проведуть професійну експертизу розроблених українським урядом законопроектів.

Варто підкреслити, що в подальшому уряд планує ввести в Україні накопичувальну систему. Цей механізм має на увазі, що громадяни з кожної заробітної плати будуть перераховувати на окремі рахунки 4 відсотки від доходу, а потім отримувати накопичені кошти в старості. Точну дату реалізації цієї реформи поки що не називають, оскільки влада ще активно працюють над усіма нюансами.

 


Залишити коментар