Сб. 20 Квітня 2024

Українські пенсіонери можуть втратити до 50% виплат

Незважаючи на те, що протягом 2021 року передбачено п’ять етапів підвищення пенсій, закон передбачає і випадки, коли пенсійні виплати можуть бути зменшені – причому з вини самого пенсіонера. Про це повідомляють Економічні Новини з посиланням на НВ Бізнес.

Середній розмір пенсій в Україні в квітні 2021 року за даними Пенсійного фонду склав 3,7 тис. Грн – навіть з огляду на перерахунок пенсій з 1 березня на 11% і підвищення виплат для працюючих пенсіонерів на початку квітня.

Як заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, 77% українських пенсіонерів живуть за межею бідності. При цьому навіть ці мізерні виплати можуть бути зменшені через необачність самого пенсіонера – і все станеться відповідно до закону. Про яких випадках йдеться і як їх уникнути?

Зокрема, в законі про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування передбачені такі підстави для стягнення частини пенсії:
– судові рішення, постанови і вироки (з майнових стягнень),

– виконавчі написи нотаріусів,

– інші рішення і постанови, виконання яких проводиться аналогічно виконання судових рішень.

З більшістю з них все в принципі зрозуміло – це окремі випадки: якщо пенсіонер вчасно не сплатив аліменти, штраф за порушення правил дорожнього руху, виконавчі збори, витрати на судочинство, кредитні зобов’язання і т. Д., То Пенсійний фонд на підставі рішення виконавчої служби або приватного виконавця буде списувати заборгованість по пенсії до повного її погашення.

Але найбільш поширена причина списання частини пенсії – це її переплата з вини самого пенсіонера. Про що йде мова? Про випадки, коли людина за законом втрачає право на пенсію або її частина, але не інформує про це пенсійні органи і продовжує отримувати пенсію – а в наслідку порушення закону розкривається. Ось типовий приклад.

Тут важливий не розмір зарплати, а сам факт зайнятості. Згідно із законом, якщо пенсіонер працює, це впливає на його право отримувати доплати, надбавки, підвищення, а також перерахунки доплат до пенсії при зміні прожиткового мінімуму. Так, для працюючих пенсіонерів не проводяться перерахунки доплати до мінімального розміру пенсії та за понаднормовий стаж, пов’язані з підвищенням прожиткового мінімуму.

Змінюється при працевлаштуванні і розмір пенсійних виплат для осіб II і III груп інвалідності, які не досягли пенсійного віку, але отримують пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком. Якщо людина йде на роботу, то особам з II групою інвалідності виплачується 90% від його пенсії, з III – 50%.

Також працевлаштування позбавляє права на отримання надбавок на утримання неповнолітніх дітей. Є й більш «важкий» випадок: якщо одержувач пенсії за вислугу років знову йде працювати за фахом, що дає право на призначення такої пенсії, він втрачає право отримання такої пенсії цілком.

Одержувач пенсії повинен самостійно повідомити в управління Пенсійного фонду за місцем проживання про зміни, які можуть вплинути на розмір його пенсійних виплат. На це по закону відводиться 10 днів.

Заява про перерахунок пенсії як працюючому пенсіонеру разом з копією підтверджуючого документа (наказ про прийом на роботу або договір про цивільно-правові відносини) можна подати особисто, листом або через веб-портал Пенсійного фонду.

У Пенсійному фонді попереджають, що в разі офіційного працевлаштування про нього все одно стане відомо – нехай навіть і з запізненням до чотирьох місяців. І в такому випадку надміру виплачені пенсійні кошти доведеться повертати: добровільно або через суд.

Є й винятки, при яких з пенсії може бути утримано навіть 50% її розміру. Мова йде про:

– стягнення аліментів;

– відшкодування збитків від розкрадання майна підприємств і організацій;

– відшкодування шкоди, заподіяної каліцтвом або іншим ушкодженням здоров’я;

– повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

Але, навіть якщо одночасно буде нараховано кілька відрахувань, їх загальна сума не повинна перевищувати 50% або 20%. Черговість утримання при декількох виконавчих провадженнях визначає тільки виконавець. Щоб дізнатися, на якій підставі з пенсії утримана певна сума, слід звернутися за роз’ясненнями до органів Пенсійного фонду.


Залишити коментар