Чт. 28 Березня 2024

Українцям розповіли, кому знизять податки, а кому — підвищать

Голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев вважає, що в Україні необхідно підтримувати податковими пільгами розвиток тих галузей економіки, які дають країні високу додану вартість.

Як він розповів в інтерв’ю The Page, йдеться про сільськогосподарську переробку, суднобудування і авіабудування (за словами чиновника, Україна повинна стати регіональним лідером з авіабудування), металургії, а також ІТ-галузі.

Гетманцев розповів, що сільськогосподарське виробництво (а саме сировини) вимагає додаткового оподаткування, оскільки співвідношення доходу і прибутку сільськогосподарських товаровиробників істотно менше, ніж у промисловості. Що стосується ІТ-галузі, то, за його словами, комітет уже розглянув законопроєкт «Київ-Сіті», який надає спеціальний податковий режим для ІТ-підприємств.

«Чи необхідно знижувати податкове навантаження? Я переконаний, що так, ми можемо це робити і повинні це робити. Однак ми повинні це робити таким чином, щоб у коня був корм. З одного боку, ми повинні давати можливість галузям і певним зонам розвиватися і давати їм податкові пільги, а з іншого боку, ми повинні прибирати ті прогалини і податкові діри, які існують в податковому регулюванні», – зазначив Гетманцев.

Він також додав, що податкове навантаження в Україні, якщо порівняти з іншими країнами OECD — середнє. Співвідношення всіх податків до державного бюджету становить 34%, що є близьким до Чехії, Словаччини, Угорщини, Естонії.


Залишити коментар