Чт. 25 Квітня 2024

Укрпошта почала «війну» за пенсіонерів з ПриватБанком і Ощадбанком

Компанія Укрпошта почала війну з банкірами за пенсіонерів. Зокрема, під гоніння головного поштового оператора країни потрапили ПриватБанк і Ощадбанк. За розпорядженням гендиректора Укрпошти Ігоря Смілянського, з поштових відділень пообіцяли видворити банкомати цих фінустанов.

Історія конфлікту

Укрпошта ще з кінця минулого року веде суперечку з Пенсійним фондом щодо тарифів на її послуги. Поштовий оператор стверджує, що ПФ платить занадто мало за доставку пенсій, в той час, як витрати на все виросли. Таким чином, плата від ПФ не покриває навіть собівартість витрат Укрпошти.

Пенсійний фонд, у свою чергу, заявляє, що не може платити більше. Через це ПФ і Мінсоцполітики стали шукати альтернативні шляхи доставки пенсій інвалідам і пенсіонерам із сільської місцевості, яким виплати доставляють листоноші. Було оголошено що “Укрпошта надає свої послуги лише до 1 вересня, а далі половину пенсіонерів, які ще цілком мобільні, переведуть на банківське обслуговування. А другу половину, до якої належать інваліди 1 групи і пенсіонери у віці від 80+ років, будуть обслуговувати інші постачальники, які запросять меншу ціну, ніж Укрпошта.

Однак згодом у прем’єра Шмигаля все “переграли” і вирішили, що в села буде доставляти пенсію все та ж “Укрпошта”. При цьому сам прем’єр-міністр підкреслив, що обмежувати права пенсіонерів категорично не можна, а примус людей до щомісячних виїздів у райцентр за пенсією саме таким обмеженням і є.

Укрпошта почала “війну“ за пенсіонерів з ПриватБанком і Ощадбанком

ПриватБанк і Ощадбанк змушують переходити на картки навіть інвалідів

Однак, за словами глави Укрпошти Ігоря Смілянського, ПриватБанк і Ощадбанк тут же почали порушувати досягнуті домовленості і нав’язувати пенсіонерам банківські картки. Причому, Пенсійний фонд і Мінсоцзахисту всіляко потурають банкам, при цьому ігноруючи і досягнуті домовленості, і закони України.

“Будь-які дії, спрямовані на примус або обмеження пов’язані з отриманням пенсійних виплат є злочином (ст. 355 Кримінального кодексу). Примус до відкриття рахунків у банківських установах є примусом до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов’язань, що є кримінальним злочином (ст. 355 Кримінального кодексу України) “, – нагадав Смілянський у своєму Facebook-акаунті.

При цьому Смілянський назвав дії банкірів “гібридною війною”, яка проявляється і в таких формах. Його головний аргумент цілком переконливий: 96% населених пунктів України не мають ані банківських відділень, ані банкоматів. У той же час, банки, порушивши всі домовленості, вже стали нав’язувати свій “пластик” навіть інвалідам.

Укрпошта вирішила ліквідувати всі банкомати у своїх відділеннях

Тому Укрпошта, за розпорядженням Смілянського, вирішила виключити всі банкомати у своїх відділеннях. Тепер клієнти Укрпошти будуть отримувати свої виплати в її відділеннях лише готівкою.

“Ми створюємо гарячу лінію (044) 354-52-73 або (hidden) для клієнтів, яких змушують відкривати банківські рахунки, і після збору інформації будемо подавати колективний позов проти посадових осіб, які порушують Конституцію та Кримінальний Кодекс України. Всі, кого змушують перейти на обслуговування в банк для отримання пенсій та субсидій, можуть звернутися за цим телефоном або e-mail “, – заявив Смілянський у своїй публікації.

Такими діями Укрпошта намагається відвоювати у банкірів своє право на доставку пенсій у села. А сам Смілянський впевнений, що виключення банківських терміналів в поштових відділеннях зробить банкірів більш поступливими і змусить їх дотримуватися досягнутих домовленостей.

Нагадаємо, раніше Смілянський заявив про те, що Укрпошта має намір придбати невеликий банк і розвивати свої фінпослуги. Він каже, що у них на прикметі є 2-3 таких банки, з якими вони вже найближчим часом мають намір почати переговори.


Залишити коментар