Пт. 29 Березня 2024

Експерти прогнозують високий врожай ягід в Україні

Двох однакових ягідних сезонів не може бути. І тут велику роль відіграють погодні умови. Ніякі технології, ніякі сучасні ЗЗР не можуть нівелювати негативний вплив погодних факторів – заморозків, граду, затяжних дощів, посухи.

Про це зазначає керівник проекту «АПК-Інформ: овочі і фрукти» Олександр Хорєв, передає EastFruit.

«У минулому році холодна весна з заморозками до кінця травня призвела до того, що ранні сорти суниці садової та черешні були знищені майже на 100%, а комерційні виробники дорогих ягід – чорниці – зазнали втрат на рівні 90%. Виробники середніх сортів суниці садової також зазнали втрат. “Вистояли” в цих умовах тільки виробники ремонтантних сортів ягід, які дозволяли відійти від впливу заморозків, і врожай був більш-менш вдалим», – підкреслює фахівець ягідного ринку.

За словами Хорева,на сьогоднішній день низькі температури взимку зробили певний негативний вплив на рослини ягідних культур, але найголовніше – в цьому травні в Україні не зафіксовано критично низьких температур для насаджень ягідних плантацій.

«Це нам дозволяє прогнозувати, що валовий збір ранніх сортів суниці садової, малини, смородини, порічки та лохини збільшиться в порівнянні з 2020 роком. Втім, не варто забувати, що попереду для ягідників не менш важливий місяць – червень. У цей період важливі посухи, або, навпаки, затяжні дощі. Це, звичайно, може негативно вплинути на вегетацію рослин. Однак, вже сьогодні ми маємо впевненість, що ягід буде набагато більше, а ціни на них, без сумніву – в рази менше, ніж в минулому році», – спрогнозував Хорєв.

У свою чергу, як відзначила директор з розвитку Української плодоовочевої асоціації Катерина Звєрєва, сезон тепличної полуниці садової в Україні в нинішньому році почався з відставанням від минулого року рівно на 2 тижні.

«При цьому перші необ’ємні партії суниці садової виробники південних регіонів України пропонували в кінці квітня в середньому по $7,89 за кг, і приблизно на цьому ж рівні первинна ягода надійшла від виробників на ринок в 2020 році», – зазначила вона.

Звєрєва також підкреслила, що найбільший експортний потенціал на ягідному ринку України зберігає лохина. Це пояснюється тим, що ця ягода найбільш дорога, тому експортується зараз до 70% врожаю.


Залишити коментар