Чт. 28 Березня 2024

Що треба зробити перед відкриттям ринку землі в Україні

Жодна країна не відкривала ринок землі без надання фермерам доступу до фінансових ресурсів за допомогою ефективної банківської кредитувальної системи.

Про це та про інші важливі передумови запровадження продажу землі розповів член аграрного комітету народний депутат Вадим Івченко, пише УНН.

“Жодна країна не відкривала ринок землі без ресурсів. Потрібна працююча банківська система, яка дає можливість давати кредити тим, хто буде купувати землю, ризикувати, брати кредит, створювати господарства, купувати комбайни, трактори, сівалки, залучати людей і створювати аграрний бізнес. У нас кредитування так не працює. Навіть якщо закладете свою квартиру у Києві — вам ніхто під цю заставу кошти на ринок землі не дасть, бо треба, щоб ви показали, який у вас є бізнес, щоб цей бізнес віддавав кошти. А у нас багато фермерів не оформлені: 4 млн людей створюють аграрну продукцію в країні, ми з вами їмо їхню продукцію, а вони не зареєстровані як фермери”, — пояснив народний депутат.

Саме через вади запропонованої владою земельної реформи та відсутність кредитування для фермерів-одноосібників, на думку Вадима Івченка, доступ до купівлі землі отримають виключно ті, хто має гроші, але не працює на землі.

“Другою умовою є обов’язкове обмеження (продажу землі — ред.): лише 100 га і виключно для фізосіб. Бо жодна країна у світі не може подивитися, яким чином продаються корпоративні права. Німці, наприклад, не розуміють зараз: чи то росіяни, чи то американці, чи африканці працюють на їхній землі. Я вже не кажу про те, що досвід Латвії та Литви показує: купили іноземці, а тепер здають місцевим фермерам, щоб вони обробляли”, — зауважив Вадим Івченко.

Виходячи з цього, народний депутат переконаний, що реформа не розрахована на українського фермера, а створена виключно для “викачування” грошей з української землі.


Залишити коментар