Чт. 25 Квітня 2024

Переваги збільшення ширини міжрядь на полі

У групі компаній «Дедденс Агро» усі культури, крім вівса, висівють широкорядним способом: міжряддя на пшениці становить 30 см, на сої – 30 і 45, соняшнику – на 45, кукурудзи – 70 см. На кожній культурі проводять міжрядний обробіток або працюють штригельною бороною.

Про це AgroTimes розповів Леонід Ільчишин, заступник генерального директора Група компаній «Дедденс Агро».

«Завдяки розпушуванню та збільшенню ширини міжрядь отримуємо відразу кілька переваг», – зазначив агроном.

Перша – закривають вологу, яка на сьогодні є лімітаційним чинником. Друга – покращують аерацію ґрунту завдяки якісному розпушуванню. Третя – підвищують здатність рослин засвоювати вологу в разі випадання конденсату, що утворюється за перепаду температур.

«За мілкого обробітку ґрунт завжди буде вологим, адже капіляри зруйновані на глибині 1–2 см, а верхній пухкий шар ґрунту сприяє хорошій аерації, – пояснив Леонід Ільчишин. – Якось ми у господарстві сіяли сою в травні у дуже посушливу весну, але на глибині 2–3 см була волога».

Четверта – провокують засвоєння азоту з повітря та мінералізацію пожнивних решток, адже аерація ґрунту – це газообмін ґрунтового повітря з атмосферним.

Відомо, що над кожним квадратним метром землі в повітрі міститься 8 т азоту, тож завдання полягає в тому, щоб навчитися нагромаджувати його у верхніх шарах ґрунту. Для цього на глибині 1–2 см ґрунт завжди має бути пухким. П’ята – якісніше загортають добрива.

«Якщо з якоїсь причини не вдалося внести добрива по мерзлоталому ґрунту чи є потреба внести їх вдруге по озимій пшениці, то можна загорнути їх навесні в ґрунт», – додав Леонід Ільчишин.

Шоста – знищення бур’янів.


Залишити коментар