Чт. 28 Березня 2024

Молдова закривається від українських овочів

Зміни у законодавстві Молдови зобов’язують торговельні компанії викладати на полиці не менше 50% місцевої продукції. Це обмежує українських виробників овочів та картоплі.

Про це повідомляють в Українській плодоовочевій асоціації (УПОА).

«Відповідно до запроваджених змін Закону Республіки Молдова № 225 від 4 грудня 2020 року «Про внесення змін до деяких нормативних актів» з 1 липня поточного року торговельні компанії Молдови зобов’язані закуповувати і забезпечувати викладку на торгову полицю у мережі роздрібної торгівлі не менше 50% її лінійної довжини продуктів харчування, вироблених на території Республіки Молдова», – йдеться у повідомленні.

За таких умов українська продукція, зокрема овочева група і картопля, залишиться у неконкурентних умовах при експорті на ринок Молдови, переконані в УПОА.

«Якщо ми подивимося на терміни дії переважної реалізації, наприклад, помідорів молдавського виробництва, то можна побачити, що він окреслений на період з 15 травня до 31 жовтня. Тобто мова йде про період, коли на ринок Молдови можуть поставляти свою продукцію й українські виробники. Натомість, згідно положень місцевого законодавства, вони опиняються у заздалегідь неконкурентних умовах з  місцевою продукцією і зрозуміло, що від цього програє український експортер. Для українських виробників Молдова – чи не єдиний ринок реалізації обсягів картоплі, особливо митої. Такими протекціоністсткими змінами у законодавство Молдови фактично здійснюється тиск на виробників з інших країн, зокрема обмежуються можливості для українських виробників овочів та картоплі», – вважають в УПОА.


Залишити коментар