Сб. 20 Квітня 2024

Альтернатив для накопичувальної пенсійної системи немає

Накопичувальний пенсійний рівень в Україні може запрацювати з 2023 року, як передбачає законопроєкт, над яким зараз працює профільний комітет Ради і уряд. Для цього треба створити інфраструктуру і налагодити пруденційний нагляд за приватними фінансовими установами.

Про це в інтерв’ю РБК-Україна розповіла голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова (фракція «Слуга народу»).

«У проєкті закону ми прописали, що накопичувальний рівень запрацює з 2023 року. І на той час треба створити інфраструктурні об’єкти і налагодити пруденційний нагляд за приватними фінансовими установами. Щоб зробити це в 2022 році, вже в цьому році потрібно забюджетуватися. Тому якщо в 2021 році парламент не прийме цей закон, то в 2023 році реформа не запуститься. Що тут є таке, чого ми не можемо зробити?” — зазначила Третьякова.

Вона підкреслила, що накопичувальна пенсія — це партійне зобов’язання «Слуги народу». Крім того, ця реформа також є в програмі Президента. З іншого боку, за словами депутата, міжнародні організації не є прихильниками такої пенсійної системи для України.

«Перш за все, вони так вважають через те, що у нас слабо розвинений пруденційний нагляд у фінансовому секторі», — сказала голова комітету.

Третьякова погодилася, що, в будь-якому разі, накопичувальній пенсії немає альтернатив, крім як підвищення податків або пенсійного віку.

До речі, раніше стало відомо, що в Україні близько 1 мільйона застрахованих осіб користуються системою добровільних недержавних пенсійних накопичень.


Залишити коментар