Вт. 16 Квітня 2024

Українські вчені пробують вирощувати артишоки

100 кущів артишоків іспанських сортів Лорка та Тірос висадили неподалік Херсону вчені Інституті зрошуваного землеробства НААН України.

Про це повідомляється на сторінці закладу у Фейсбук.

«Артишок найпоширеніший у Італії, Іспанії, Єгипті. У нас на поливних землях він також може давати врожаї від 30 до 40 тонн з гектару, – розповів Валерій Нетіс,  старший науковий співробітник інституту. – Збирають його суцвіття, багаті на білки, вуглеводні та вітаміни. Ці апетитні суцвіття відварюють, квасять, маринують, як і спаржу. Гурмани по всьому світі високо цінують таку страву, і в українських магазинах вона теж користується хорошим попитом».

На початковому етапі науковці планують вивчити агротехнологію його вирощування на зрошенні в умовах спекотного півдня України – з подальшою перспективою вивести продуктивніші гібриди вітчизняної селекції, максимально адаптовані до наших кліматичних умов.

Нагадаємо, цьогоріч в Інституті зрошуваного землеробства НААН на Херсонщині відвели під бавовну дослідну ділянку 0,3 га. Селекціонери впевнені, що Україна повернеться до вирощування бавовни, оскільки через зміни клімату південні області тепер для цього підходять якнайкраще.


Залишити коментар