Сб. 20 Квітня 2024

Експерти розповіли про рентабельність вирощування вишні в Україні

В Україні є досить рентабельним вирощування вишні. Новостворене господарство може отримати перший товарний врожай вже на третій рік, а на повну потужність вишневий сад вийде на п’ятий рік. Про це повідомляють експерти pro-consulting.

Згідно із бізнес-планом вирощування вишні в Україні, загальна сума інвестицій на закладання саду на ділянці 10 га складе $817 тис. Рентабельність продажів підприємства досягне 29,9%, що дозволить окупити початкові вкладення протягом менш як сім років (79,5 місяців).

Основну частину зібраної вишні експерти радять заморожувати й продавати на внутрішньому (20%) і зовнішньому (80%) ринках. Однією з переваг ягід є можливість шокової заморозки, при якій зберігаються всі споживчі властивості. Це дозволяє транспортувати вишні на великі відстані і вигідно продавати в міжсезоння.

«Україна є одним з лідерів світового ринку вишні. Так, у 2018 р. наша країна зайняла друге місце після Росії за обсягом збору цієї ягоди. Оскільки українські виробники вишні орієнтовані на експорт в країни Євросоюзу, найбільшим нашим конкурентом на ринку цього об’єднання є Польща. За п’ятирічний період моніторингу ринку ягід з 2014 по 2018 рік Україна майже завжди, за винятком 2016 року, випереджала західну сусідку по валовому збору вишень, що свідчить про наявність у нас стабільної ринкової позиції», — йдеться у повідомленні.


Залишити коментар