Експерти прогнозують зниження виробництва борошна в Україні
За підсумками 2020/21 маркетингового року виробництвопшеничного борошна в Україні знизиться на 9,7%, до 1,96 млн тонн, а експорт впаде у 2,5 рази і складе менше 130 тис. тонн через зростання цін на пшеницю.
Про це повідомив директор асоціації «Борошномели України» Родіон Рибчинський, передає Інтерфакс-Україна.
«Обсяг виробництва борошна з року в рік протягом десятиліття знижується. Це навіть з урахуванням тіньового ринку, який оцінюється в 25-30%. За поточним році я думаю, що обсяги виробництва будуть близькі до 2 млн тонн борошна пшеничного, яка складає більше 95% у виробництві», – зазначив директор асоціації.
Він також вказав на зростання експорту хлібобулочних і борошняних кондитерських виробів в 2020 році, який зріс в натуральному вираженні на 3,8%, до 10,8 тис. тонн, а в грошовому на 13,8% – до $ 198 млн. При цьому імпорт даної продукції зріс за той же період на 19,2%, до 3,1 тис. тонн в натуральному вираженні і на 24% – до $ 101,3 млн у грошовому.
Експерт зазначив, що в Україні щорічно закривається кілька десятків підприємств-виробників борошна, в основному розташованих в сільській місцевості. За його словами, більшість даних виробництв є бюджетоутворюючими для своїх населених пунктів, так як цикл виробництва борошна забезпечує роботою до 100 чоловік.
Залишити коментар