Чт. 28 Березня 2024

Названо ягоду, здатну сповільнювати старіння

Медики розповіли про ягоду, чия присутність в раціоні здатна уповільнювати процес старіння організму. Фахівці рекомендують додати в повсякденне меню чорницю. Про це повідомляє lenta.ua, пише agronews.ua.

У складі ягоди є значні обсяги флавоноїдів, вони здатні протистояти пошкодженням ДНК і сповільнювати зумовлені віком зміни в клітинах мозку. Дослідження показують, що продукт забезпечує захист від різного роду окислювальних і запальних реакцій в головному органі ЦНС, в перспективі збільшуючи тривалість життя.

Один з експериментів показав, що плодові мухи живуть приблизно на 14% довше, якщо на щоденній основі отримують екстракт чорниці. Крім того, такі комахи демонстрували більш значну активність. Автори роботи пов’язують ефект з підвищеною стійкістю до окислювального стресу. Спровокований феномен деякими змінами по частині експресії окремих генів.

За рахунок чорниці цукор краще засвоюється в клітинах і трансформується в енергію. Ще один експеримент показав, що літні громадяни більш вдало проходили когнітивні тести, якщо на щоденній основі включали в раціон чорничний сік. Медики вважають, що вся справа в антоціанах. Зазначені поліфеноли містяться в ягодах і скорочують запалення. Крім того, вони відповідають за зв’язок між нейронами і регулюють процес розподілу мозком глюкози.


Залишити коментар