Пт. 29 Березня 2024

В Україні все більше фальсифікату

Виробників фальсифікованих продуктів в нашій країні, на жаль, менше не стає. Повним ходом у нас продають неїстівні масло і сир.

“Ситуація з фальсифікацією продуктів в Україні не покращилася, а однозначно погіршилася. Сьогодні для людей на перше місце виходить ціна, і багато недобросовісних виробників цим користуються. У нас в наявності постійне зростання цін на продукти, а для виробників – на сировину. Відповідно, виробники намагаються хоч якось стримувати ціни. На дуже великій кількості  продукції навіть не в економ-, а в середньому сегменті вони намагаються економити на сировині, і це обертається все великими добавками в продукти замінників”, – розповіла заступник директора Центру незалежних споживчих експертиз «ТЕСТ» Ніна Кільдій.

Вона підкреслила, що є виробники, які чесно пишуть в складі продуктів наявність замінників. Але чим більше багатокомпонентний продукт виходить, тим більше шансів там щось схитрувати.

“Наприклад, в вершкове масло не можна додавати нічого – ні сої, ні пальмові жири. Вершкове масло повинно бути справжнім, без всяких добавок. У шоколад нічого додавати не можна. Якщо йде підміна, продукт повинен називатися по-іншому. Наприклад, десерт або ще як-то. Або, наприклад, натуральний сік – фруктовий або овочевий. Якщо на етикетці написано, що це натуральний сік, туди заборонено додавати консерванти, згущувачі та ароматизатори. Є продукти, в яких такі варіації неприпустимі.


Залишити коментар