Пт. 26 Квітня 2024

Україна прискорить перехід від імпорту газу на виробництво біопалива

Державне агентство з енергоефективності та енергозбереження України готує ряд законодавчих ініціатив для прискореного розвитку біоенергетики, потенціал якої близько 37 млрд кубометрів газу в рік.

Про це заявив заступник Голови Держенергоефективності Юрій Шафаренко.

Він назвав такі ініціативи з розвитку біогазової галузі:

  1. Зараз на фінішній прямій розробка законопроекту щодо розвитку торгівлі твердим біопаливом. Він готується до розгляду Кабінету міністрів. Законопроект покликаний оформити ринок твердого палива, забезпечити надійність поставок біопалива, стабільність цін на нього, встановити вимоги до якості палива для біоТЕЦ.
  2. На погодженні з органами виконавчої влади знаходиться законопроект про сприяння вирощуванню енергокультур. Він покликаний усунути бар’єри для вирощування енергорослин на малопродуктивних землях і надати відповідну державну підтримку.
  3. На погодженні знаходиться і проект з розвитку ринку биометана, який покликаний ввести механізм торгівлі біометаном і встановити гарантії походження биометана.
  4. У процесі узгодження знаходиться проект по звільненню біопалива від податку на викиди діоксиду вуглецю. Проект передбачає зниження податкового навантаження біоенергетики та поліпшення інвестиційної привабливості проектів в цій сфері.

«З огляду на максимальні можливості використання біопалива в Україні (відходи агросектору, енергетичні рослини, біогаз, биометан), то потенціал заміщення імпортного газу може досягти 37 млрд кубометрів газу в рік», — зазначив він.


Залишити коментар