Агретті – нова нішева культура, яка нибарє популярності в світі
Агретті – це дуже незвичайна овочева культура з цікавою історією. Вже сотні років її просто обожнюють в Італії, але в інших країнах світу про неї дізналися нещодавно.
Зараз же агретті почала різко набирати популярність – її включають в раціон багато модних ресторанів світу, а насіння агретті купити зараз непросто – всі хочуть її вирощувати. І не дивно – це смачний і дуже корисний продукт, який часто відносять до суперфудів. Вона також корисна для рекультивації засолених ґрунтів, оскільки витягує з них соду.
Назва «агретті» запозичена з італійської. Існують й інші, не менш цікаві й екзотичні назви. В Італії, крім «агретті» (agretti) або «агретто» (agretto), цю травичку називають ще «barba di frate», тобто «борода ченця».
Відповідно на англійську її так і перевели «friar’s beard», але більш популярно все-таки назва «saltwort». Ботанічна назва цієї культури звучить як Salsola soda. Належить рослина до роду солянка (Salsola) родини амарантових (Amaranthaceae Juss.). Трапляються також назви «opposite-leaved saltwort», «oppositeleaf Russian thistle» або «barilla plant», а на італійському «Barba del Negus» і «Riscolo».
Агретті має дуже цікаву історію. У середньовіччі ця культура зустрічалася тільки в дикому вигляді, тому на зборі її можна було непогано заробити, адже її використовували для виробництва муранського і венеціанського скла. Багато хто переконаний, що неймовірна краса муранського і венеціанського скла безпосередньо залежить від одного головного інгредієнта – кальцинованої соди, яку отримують саме з попелу агретті.
Жителі Італії намагаються включати агретті в раціон у весняний сезон, коли вона доступна. Італійці кажуть, що якщо ти побачив в магазині або овочевій крамниці агретті й не купив її, то ти вчинив злочин проти свого здоров’я.
Чим же вона корисна і чому її вважають суперфудом?
Агретті — це дієтичний продукт. Іноді її порівнюють зі шпинатом, хоча на смак вони дещо відрізняються. Рослина багата на вітамін А, кальцієм, вітамінами C, B1, B2, B3, B6 і E і є прекрасним джерелом хлорофілу, фосфору, і магнію, так само, як і шпинат. Агретті володіє також сечогінним ефектом завдяки високому вмісту води.
Агретті, як правило, відварюють, але іноді також запікають або смажать. Взагалі цей продукт дуже зручний для тих, хто любить готувати. Її додають в супи, соуси, салати, пасту та інші страви. Престижні ресторани в Італії обов’язково намагаються мати в асортименті сезонне блюдо з агретті.
З вирощуванням, правда, є проблема — насіння має низьку схожість — на рівні 30-40% або навіть нижче. Чим довше зберігається насіння, тим нижче у нього схожість. Дворічне насіння, швидше за все, не зійде зовсім. Зате до ґрунтів вона не вимоглива — культурі підійде ґрунт будь-якої кислотності. Агретті воліє рости у вологому і багатому органікою ґрунті, і не любить занадто інтенсивного сонячного світла, але і повністю в тіні вона рости не буде.
Насіння агретті проростає через 7-10 днів. Приблизно через 50 днів можна приступати до збирання врожаю, коли пагони досягають висоти 40-60 см. Багато хто починає зрізати агретті раніше — при висоті 20 см, після чого рослина знову відростає. Останній урожай, як правило, прибирають з корінням.
Дізнатися більше про цю культуру ви можете переглянувши невеличке відео за посиланням.
Залишити коментар