Сб. 21 Грудня 2024

Кавбуз – дивовижний овоч з незвичайним смаком і справжнім українським корінням

Кавбуз – невибаглива культура, росте і плодоносить в різних грунтово-кліматичних умовах. В Україні його можна вирощувати практично скрізь, та й насіння кавбуза в продажу є достатньо, за цілком доступною ціною.

Кавбуз – це слово знайоме не всім. Та й сам овоч досить молодий. Кавбуз був виведений в Інституті молекулярної біології і генетики Національної академії України, тому і назва його суто українська: кавун + гарбуз, пише SEEDS.

Вивів його Анатолій Іванович Потопальський. У Держреєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні в 2016 році, цю рослину внесено як сорт гарбуза кормового “Кавбуз Здоров’яга“.

Кавбуз може бути помаранчевим, зеленим з смугами, іноді і зовсім без смуг з незвичайним поєднанням запаху гарбуза і трохи кавуна. Плоди його виростають швидко, іноді масою до 16 кілограм.

Кавбуз – невибаглива культура, росте і плодоносить в різних грунтово-кліматичних умовах. В Україні його можна вирощувати практично скрізь, та й насіння кавбуза в продажу є достатньо, за цілком доступною ціною.

Насіння кавбуза протягом 20 поколінь зберігає проміжну округлу форму з жовто-коричневим кольором верхнього шару, що нагадує насіння кавуна.

Від гарбуза кавбуз успадкував помаранчевий або білий колір м’якоті і відносно невисоку цукристість (менше ніж у кавуна), та й зовні плід кавбуза більше нагадує гарбуз.

А ось від кавуна кавбуз взяв м’яку, менш щільну, ніж у гарбуза, м’якоть, і темне насіння. У смаку його змішалися одразу обидвоє батьків.

Саме високі смакові якості м’якоті в сирому і готовому вигляді, зокрема свіжовичавленого соку, є основною перевагою кавбуза.
Важливою особливістю цієї культури є лежкість, тобто плоди в результаті тривалого (до літа) зберігання не тільки не втрачають своїх корисних якостей, але навіть стають солодшими. Проблеми нестачі вітамінів взимку з цією культурою не буде.

Особлива цінність кавбуза в його лікувальнихх властивостях, які він не втрачає навіть після термічної обробки.

Готувати з кавбуза можна ті ж страви, що з кабачків або гарбуза, добре тушкувати кавбуз з м’ясом. Ніжність кавбуза особливо відчувається в млинцях, як солодких, так і пікантних.

Кавбуз – чемпіон серед овочів за вмістом заліза. І через наявність вітаміну Т кавбуз можна по праву назвати кращим гарніром до страв з яловичини, свинини і інших жирних страв.

Зі свіжого кавбуза виходять чудові салати. Кавбузи солять, маринують і навіть роблять варення, наприклад, відомий в 90-х роках “латвійський ананас”, коли додається алича або лимон, зазвичай його варили з кабачків.

Кавбуз використовують не тільки як продукт харчування, а й для профілактики і лікування різних хвороб. Насіння кавбуза, як і гарбуза звичайного, ефективне глистогінний засіб. Вони корисні дітям, вагітним жінкам, людям похилого віку, коли небажані хімічні глистогінні кошти.


Залишити коментар