Чт. 28 Березня 2024

Трав’яний бізнес стає популярнішим через попит на фітопрепарати

Валеріана лікарська є доволі поширеною культурою в Україні, яка активно використовується для виготовлення фітопрепаратів. Однак, з роками, через надмірні обсяги заготівлі сировини, її природні запаси майже вичерпані. Повідомляється на сайті agro-yug.com.ua.

«Вирощування валеріани лікарської є доволі прибутковою справою. Багато наукових досліджень підтверджують, що врожайність сухих коренів із кореневищами, за краплинного зрошення, може складати від 3,5 т/га за один рік вегетації», — йдеться у повідомленні.

Зазначено, що валеріана лікарська невибаглива до умов середовища. Росте на різноманітних грунтах, у різних кліматичних умовах. Досить морозостійка культура. Проте на Півдні України цю культуру потрібно вирощувати за краплинного зрошення, бо рослина вимоглива до зволоження під час сходів, але починаючи з третього року життя виносить довготривалі посухи.

При культивуванні валеріани фермери дуже часто стикаються з проблемою засмічення посівів бур’янами, що веде до великих затрат на ручну працю. Тому фахівці рекомендують покривні посіви валер’яни з однорічними сільськогосподарськими культурами на зерно, зелений корм і сіно.

«Це можуть бути лікарські однорічники широкорядного посіву: мак олійний, амі велика, ромашка аптечна. Одразу після збирання покривної культури рекомендовано робити шарівку, яка придушить бур’яни та поліпшить зволоженість грунту», — йдеться у повідомленні.


Залишити коментар