Сб. 20 Квітня 2024

Українцям, які звільнилися з роботи за власним бажанням, виплачуватимуть допомогу

Державна служба зайнятості пом’якшила умови отримання матеріальної допомоги по безробіттю тим українцям, які звільнились з роботи за власним бажанням. Усі, хто пішов з роботи за власним бажанням під час коронавірусного карантину і став на облік, виплачуватимуть кошти. Про це Львівському порталу повідомили у Держслужбі зайнятості.

18 квітня набули чинності зміни до держбюджету-2020, якими, зокрема, підкориговано Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

«Змінами визначено, що на час карантину для осіб, які звільнилися з роботи за власним бажанням, не будуть застосовуватися вимоги щодо відкладення виплати допомоги по безробіттю строком до 90 днів. При цьому загальна тривалість виплат допомоги по безробіттю для таких осіб не може перевищувати 270 календарних днів», – йдеться у повідомленні.

Тобто громадяни, які звільнились із останнього місця праці за власним бажанням під час карантину (починаючи із 12 березня 2020 року) і стали на облік у Держслужбі зайнятості, отримуватимуть матеріальну допомогу з першого дня набуття статусу безробітного.

Під час коронавірусного карантину правило про відкладення виплати допомоги по безробіттю для звільнених за власним бажанням застосовуватися не буде.

Зазначимо, якщо людина звільнилася з попереднього місця роботи за власним бажанням саме в час карантину і вже зареєструвалася в Держслужбі зайнятості, не потрібно подавати жодних додаткових документів. Нарахування допомоги відбудеться автоматично.

«Зараз для багатьох громадян звільнення за власним бажанням стало єдиним можливим рішенням в умовах припинення діяльності підприємств з об’єктивних причин. Тому виплата допомоги по безробіттю, сподіваюсь, допоможе цим людям пережити карантин та повернутись на робочі місця», – заявила заступниця директора Державного центру зайнятості Юлія Жовтяк.

Нагадаємо, під час коронавірусного карантину Служба зайнятості запустила онлайн-реєстрацію безробітних. Стати на облік у центр зайнятості тепер можна, не виходячи з дому. Детальна інструкція, як це зробити, – за цим посиланням.

Станом на середину квітня без роботи залишилися більше 18 500 мешканців Львівщини. Найбільше безробітних – це люди віком від 45 років, також суттєво зросла частка безробітних старшого віку (55-59 років).


Залишити коментар