Сб. 20 Квітня 2024

200-300 тис. грн з гектара: кейс власника горіхового саду з Вінничини

На волоських горіхах можна заробити чималі гроші, однак лише через 7-8 років. Правильна технологія вирощування дозволить отримати рентабельність у 400-500%.

Фермер з Вінницької області Іван Юкал вирощує горіхи, а також сільськогосподарські культури. Він запевняє, що на горіхах можна заробити у 10 разів більше ніж на соняшнику – 200-300 грн з гектара. Проте горіховий врожай доведеться чекати років 7-8, а до того працювати собі «в мінус» років 5. Якщо дотримуватися правильної технології вирощування, можна отримати рентабельність у 400-500%, впевнений фермер.

Іван Юкал називає горіх рентабельнішим за соняшник, який дає 30 тис грн з гектара. За його словами, за двома гектарами горіхів може доглядати сім’я з 4 осіб без найманих робітників.

Важливо обрати правильний посадковий матеріал: саджанці чи сіянці, вважає експерт з вирощування горіхів. Якісний врожай на експорт можна отримати з саджанців та мати необхідні для цього документи. Мінус – недовга експлуатація, дерева можуть погано переносити мороз, що вплине на собівартість вирощування. Фермер надає перевагу сіянцям, які більш довговічні та морозостійкі. У полі ж краще висаджувати дворічні саджанці – випад складе біля 3-5%, вважає Іван Юкал.

Ще одна порада від власника фермерського господарства – під час висаджування розділити дерева на карликові, слабкорослі, середні та сильнорослі. Кожен з цих видів необхідно висаджувати за спеціальною схемою.


Залишити коментар