Чт. 28 Березня 2024

Єдиний у світі. В Україні зберігся дохристиянський слов’янський храм

У селі Буша, що в Ямпільському районі на Вінниччині, є барельєф, на якому зображено найдавніший малюнок. Барельєф являє собою шматок скелі з салурського пісковику.

content_full

Знаходиться він на території дохристиянського скельного храму. Це чи не єдиний збережений дохристиянський храм у всьому світі. Після прийняття християнства знищувалося абсолютно все, що було пов’язано з язичництвом. Але цей храм зберігся завдяки щасливому збігу обставин.

Мабуть, його засипали землею. Виявив його польський шляхтич Ромуальд Вівсяний. А відкрив для світу цей скельний храм у 1896 році професор Володимир Антонович. На барельєфі зображено дерево без листя, що символізує дуб. Це було священне дерево у стародавніх слов’ян. На цьому дереві сидить півень, який уособлює ранкову зорю та життя. Зверху на малюнку зображено трикутник.

Вчені й досі точно не можуть сказати, що він означає. Є кілька версій. За першою – так слов’яни здавна зображали Сонце. За іншою версією – це як вимір між світами, а третя версія каже, що це погляд інопланетних істот, які за всім спостерігають зверху. Ще на малюнку зображений жрець з чашкою та великий олень. Вік барельєфу точно встановити вчені не можуть. Деякі з них датують знахідку епохою трипілля.

Загалом можна сміливо сказати, що цьому зображенню мінімум тисяча років.

“У цьому найдавнішому храмі захоплює дух. Відчуваєш себе, як не на цій планеті. Цей барельєф напевно сучасник Єгипетських пірамід”, – ділиться враженнями туристка з Києва Марина Липко.

Ми ніколи достовірно не дізнаємося, що хотіли наші пращури зобразити на цьому камені, але ми можемо сказати одне: наші пращури одна з найдревніших та найрозвинутіших цивілізацій на нашій планеті.


Залишити коментар