Вт. 23 Квітня 2024

Фермер з Вінничини реставрує 240-річну козацьку Покровську церкву

Власник фермерського господарства вже 5 років разом з родиною відновлює старий храм. Експерти зробили висновок, що дубовим стінам споруди майже 300 років.

Фермер Микола Мотузюк разом з родиною працює над відновленням козацького храму у селі Мала Ростівка, що у Вінницькій області. Будівлю реставрували, використавши матеріал дуба. Саме з нього були споруджені стіни церкви понад 240 років тому.  Залишилося провести частину робіт в самому приміщенні та облаштувати територію навколо будівлі.

За словами фермера, йому радили звести нову церкву – мовляв, так дешевше та простіше, та він не погодився:

«Хотілося врятувати і зберегти те, до чого доклали рук і сил ті, хто жили у нашому селі за старих часів».

Згідно з висновками експертизи, проведеної в одній з київських експертних установ, деревині, з якої зведені стіни, приблизно 300 років. Фахівці дослідили залишки будівлі, адже в самій церкві жодних даних про її рік спорудження не було.

Запис про церкву є у книзі «Сказание о населенных местностях Киевской губернии» (1864) – його знайшов краєзнавець Володимир Демчик. Там йдеться про те, що Козацька Покровська церква була збудована у Малій Ростівці у 1776 році.

У храмі особлива акустика, у новій  споруді її б неможливо було продублювати.

«Акустичні особливості дерев’яних церков – це секрет давніх майстрів, не вивчений дотепер. Звук у них не відлунює і водночас не згасає. Незалежно від того, якого розміру споруда – велика чи мала», – говорить Микола Мотузюк.

За словами експертів, за архітектурою цей храм є  дерев’яним тетраконхом з прибудованою в єпархіальному стилі дзвіницею. Такого плану церкви будували козаки – тому й називали їх козацькими.


Залишити коментар