Вт. 23 Квітня 2024

Аграрна розписка для фермера, нотаріуса, кредитора. Інструкції зі швидкого оформлення

У 2019 р. в Україні було видано аграрних розписок на суму 11,8 млрд грн. Цей вид фінансових розрахунків став дієвим інструментом, пристосованим до потреб сільгоспвиробників та їхніх контрагентів. Особливо актуальними є аграрні розписки в період весняної посівної. Тож спробуємо розібратися у всіх деталях цього фінансового інструмента. А допоможе нам у цьому онлайн-сервіс земельного моніторингу Feodal.Оnline.

Чим аграрна розписка відрізняється від банківського кредиту?

Що таке аграрна розписка? В Україні законодавчо термін «аграрна розписка» закріплений у статті 1 Закону «Про аграрні розписки» як товаророзпорядчий документ, що фіксує безумовне зобов’язання боржника, яке забезпечується заставою, здійснити поставку сільськогосподарської продукції або сплатити грошові кошти на визначених у ньому умовах. Вперше у світовій практиці аграрну розписку під заставу майбутнього врожаю використали у Бразилії в 1994 р. в умовах економічної кризи. В Україні вперше скористатися можливостями цього виду розрахунків змогли фермери Полтавщини у 2015 р. А з 2018 р. можливість оформлення аграрної розписки стала доступною для аграріїв будь-якого регіону.

Андрій Дем’янович, засновник сервісу Feodal.online
Джерело: Андрій Дем’янович, засновник сервісу Feodal.online

Засновник сервісу Feodal.Оnline Андрій Дем’янович пояснює, що аграрна розписка є  досить зручним інструментом у плані посвідчення фінансового забезпечення.

«У випадку посвідчення аграрної розписки, яка буває товарною та фінансовою, під заставу даного зобов’язання лягає майбутній врожай, який ще фактично не вирощено. Наприклад, фермер бере мільйон гривень і забезпечує повернення суми  майбутнім урожаєм під різні коефіцієнти на мільйон двісті гривень. Залежно від виду розписки він або поставляє на обумовлений елеватор або обумовленому трейдеру цю продукцію, або повертає кошти», — коментує експерт.

Говорячи простою мовою пересічного фермера: аграрна розписка — це можливість сьогодні отримати кошти на купівлю посівного матеріалу, техніки, ЗЗР під заставу майбутнього врожаю. На перший погляд дуже схоже на звичайний банківський кредит. Але існує ряд відмінностей:

  • Відсутність застави. Для кредиту в банку доведеться заставляти с-г техніку, нерухомість, авто. З аграрною розпискою простіше. Її укладають під майбутній урожай.
  • Мінімальний пакет документів. Для складання аграрної розписки від кредитора та позичальника потрібні: документи, які посвідчують повноваження обох сторін, як при оформленні будь-якого договору; правовстановлюючі документи на землю (свідоцтво про право власності, договір оренди тощо). Ніяких інших довідок чи свідоцтв не треба.
  • Швидкість. Це одна з найвагоміших переваг аграрної розписки перед банківським кредитом. Не потрібно чекати довгих погоджень. Фермер отримує гроші на рахунок впродовж кількох днів.
  • Розмір відсотків. Аграрна розписка видається кредитором під мінімальну відсоткову ставку (0-4%). Банківський кредит іде з відсотковою ставкою не менше 15,7%.
  • Установлений текст. Текст аграрної розписки передбачає офіційну частину, прописану в законі. Тобто без ніяких підводних каменів та дрібного шрифту, як полюбляють банки. Але в аграрних розписках існує можливість за бажанням кредитора та позичальника доповнити текст документа додатковими пунктами, які дають можливість управляти ризиками.

До найголовнішої відмінності аграрної розписки і банківського кредиту Андрій Дем’янович відносить можливість безсудового початку врегулювання неповернутого зобов’язання.

«Просто кажучи, якщо людина не віддає товар у зазначений термін, який вказаний в аграрній розписці, то кредитор звертається до нотаріуса. Нотаріус видає нотаріальний напис і кредитор із приватним виконавцем можуть йти і описувати це майно, на яке є обтяження, тобто пшениця, ріпак і т. д.», — акцентує фахівець.

Покрокова інструкція  з оформлення аграрної розписки для фермера

Аграрну розписку отримати просто і швидко. Але за однієї умови: земельні ділянки, які обробляються фермером, мають бути офіційно оформлені (внесені в Державний реєстр речових прав). Просто укладеного договору оренди замало.

На думку Андрія Дем’яновича, малі і середні фермери часто мають проблеми з обліком земельного банку. В кращому разі такі записи роблять у таблиці Excel, в гіршому — в блокноті або в голові.

«Для таких фермерів величезною проблемою є оперативне збирання реєстраційних номерів запису про інше речове право. А сервіс Feodal.Оnline швидко в цьому допоможе. Потрібно лише зайти на сайт, зареєструватися, обвести конкретне поле. Далі сервіс автоматично отримає з кадастру всі потрібні відомості про земельні ділянки. Фермеру залишається лише експортувати дані з сайту в таблицю Excel та відсортувати ділянки по коду своєму ЄДРПОУ. На формування такої таблиці для кредитора фермер витратить не більше 10 хвилин», — зазначає Андрій Дем’янович.

Найшвидша процедура отримання кредиту під аграрну розписку з моменту звернення до видачі коштів становить 1 тиждень, а найдовша триває до 4 тижнів. Багато факторів впливають на оперативність цього процесу, наприклад, як швидко бухгалтер готує документи та надає відомості потрібні для заповнення аграрної розписки.

До оформлення аграрної розписки можна підготуватися, створивши файл із переліком земельних ділянок або об’єктами забезпечення для завантаження даних у реєстр. При створенні розписки нотаріус імпортує заповнений вами файл у систему на пакетній основі, що значно заощадить час на підготовку розписки до реєстрації. Для цього потрібно зареєструватися на сервісі Feodal.Оnline.

Процес отримання аграрної розписки виглядає так:

  1. Зустріч із кредитором. Представник банку, іншої фінансової установи, дистриб’ютор (ЗЗР, посівного матеріалу, техніки) разом із фермером домовляються про предмет угоди. Це можуть бути як кошти, так і пальне, насіння.
  2. Юридична фіксація домовленостей у нотаріуса, який є реєстратором аграрної розписки. Перелік таких нотаріусів міститься на сайті ДП «Аграрні реєстри».

Нотаріуси рекомендують укладати аграрну розписку в межах області, де знаходиться зареєстрована земельна ділянка, на якій вирощують майбутній урожай. Тобто якщо зембанк господарства розташований, наприклад, у районах Полтавської області, то й нотаріуса-реєстратора вибирайте із місцевих. Після перевірки документів та складання аграрної розписки нотаріус вносить аграрну розписку до реєстру.

Щодо вартості, то державне мито за посвідчення АР становить 0,01% предмета застави, але не менше 5 і не більше 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Крім нотаріальних послуг, потрібно сплатити 150 грн за внесення запису до Реєстру аграрних розписок. За внесення записів та надання витягів із Державного реєстру обтяжень рухомого майна стягується додаткова плата:

  • за внесення до Державного реєстру обтяжень рухомого майна запису, змін і додаткових відомостей до запису – 34 гривні (з урахуванням ПДВ);
  • за видачу витягу з Державного реєстру обтяжень рухомого майна – 34 гривні (з урахуванням ПДВ).

Аграрну розписку отримали, поле засіяли, але трапився форс-мажор. Наприклад, урожай знищила пожежа, буревій, або відбулось рейдерське захоплення. В такій ситуації фінансисти радять фермеру негайно повідомити кредитора про нові обставини. У процесі комунікації компанія, яка видавала кредитну розписку, може запропонувати аграрію 3 варіанти розв’язання проблеми затримки з погашенням позики:

  1. Часткове погашення боргу.
  2. Перенесення виплати боргу на наступний маркетинговий рік.
  3. Зміна предмета застави. Наприклад, замість майбутнього урожаю заставою стає племінне стадо, якщо в господарстві займаються одночасно тваринництвом та рослинництвом.

Як пояснюють кредитори, вони завжди відкриті до діалогу з фермерами та налаштовані на довготривалу співпрацю.

Можливості сервісу для нотаріусів

Коли мова йде про оформлення аграрних розписок, де фігурують тисячі ділянок, процес  затягується на тижні. Нотаріус в ручному режимі формує таблицю ділянок із кадастровими номерами та перевіряє їх. Але процес можна автоматизувати. Із сервісом Feodal.Оnline можна перевірити всю інформацію швидко, експортувавши дані з сайту у таблицю. Нотаріус візуально вибірково перевіряє дані по земельних ділянках вручну і оформляє аграрну розписку.

«Від цього виграють всі: нотаріус, який перевіряє право користування, кредитор, який не затягує процес посвідчення аграрних розписок на тижні, фермер, який приходить за грошима, отримує їх за кілька днів, не витрачає час не довге висиджування в нотаріуса і спокійно працює на благо держави», — акцентує Андрій Дем’янович.

Як за 3 хвилини кредитору перевірити позичальника-фермера за допомогою сервісу Feodal.online

Фермерів цікавить механізм оформлення аграрної розписки, а кредиторів — надійність позичальника. Перевірити це можна також за допомогою сервісу Feodal.Оnline. За 3 хв. кредитор дізнається, чи оформляені аграрні розписки на запропоновані кадастрові номери, майнове право на ділянку землі. Для цього потрібно зареєструватися на онлайн сервісі Feodal.online та створити групу з запропонованими фермером кадастровими номерами.

Після проведення процесу моніторингу (отримання відомостей про земельні ділянки) буде доступна інтерактивна карта карта з запропонованими земельними ділянками та відомостями про них, різні варіанти експорту з переліком відомостей,які вже може перевірити кредитор.

Враховуючи, що аграрні розписки у більшості випадків оформляються під майбутній урожай, усе ж кредитору для підстраховки не завадить дізнатися про розміри земельного банку та внесення до Державного реєстру. Це легко перевірити, ввівши код ЄДРПОУ фермара в додатковий функціонал сервісу “Витяг ДРРП / пошук по коду ЄДРПОУ / ІПН”

Один із найпоширеніших видів шахрайства — коли фермер під аграрну розписку взяв кошти у кредитора, а потім передав право користуванняна землю іншій особі, визнавши банкрутство господарства. Основні засоби вилучені, а кредитор починає думати, як йому повернути свої кошти. Андрій Дем’янович наголошує, що якби кредитор перевіряв інформацію щодо права користуванняна земельні паї фермера, то зумів би запобігти проблемі.

«Якщо кредитор за допомогою Feodal.Оnline бачить, що в березні  після оформлення аграрної розписки земельні ділянки почали переписуватися на іншу юридичну особу — це тривожний знак, червоний прапорець. Це привід їхати до фермера на поле, перед збором врожаю виставити охорону, аби врожай таки повернувся до того елеватора, який фігурує в товарній аграрній розписці. Тобто вести якісь превентивні заходи захисту своїх інтересів», – наголошує експерт.

Як бачимо, сервіс Feodal.Оnline суттєво спрощує процес оформлення аграрної розписки, дозволяє попередити випадки шахрайства. Тож подружитися з сервісом у період посівної та активної видачі аграрних розписок рекомендуємо кожному фермеру.

© Марина Солонар,
Kurkul.com, 2020 р.


Залишити коментар