Пт. 19 Квітня 2024

Головні страви на Великдень

Світле Христове Воскресіння, Пасха Господня - найбільше свято в житті кожного християнина.

У 2020 році Світле Воскресіння або Великдень – найдавніше і найважливіше свято для всіх християн -випадає на 19 квітня. Воно об’єднує багатьох людей в бажанні вітати, любити, бути вдома поруч зі своїми найріднішими і коханими людьми за багато накритим столом.

Великдень святкують у всьому світі, адже він вважається культовою подією світової історії і головним днем ​​у році для всіх православних християн.

Кожен, хто шанує це свято, отримує надію на порятунок, адже воскрес Христос. Світле Воскресіння прийнято наповнювати добрими справами, чимало обрядів і традицій в Україні пов’язане з ним.

У багатьох куточках нашої країни великодні традиції та обряди дотримуються практично в незмінному вигляді, такими, якими вони дійшли до нас з найдавніших часів. Особливо колоритно відбуваються святкування на Прикарпатті, цей край особливо багатий традиціями.

Після тривалого і суворого Великого посту на Великдень відбувається розговіння, тобто знімається заборона на куштування скоромних страв. І кожна господиня прагне зробити якомога більше і різноманітніше м’ясних страв. На стіл готують домашні ковбаси, рулети, крученики, сальтисон, холодець, копченості, запечене м’ясо, буженину і підчеревину, печінковий торт тощо.

Єдиний продукт, який знаходиться під забороною на Великдень – це кров’янка.

Традиційно на Великдень подають шалено багато страв: починаючи від закусок, закінчуючи витонченими десертами. Особлива увага на Великдень приділяється м’ясному , адже перед ним закінчується Великий піст, а це значить, що такі страви будуть дуже до речі.

 

Головні страви  на Великдень:

– легкі закуски – їжі і так буде багато, тому краще всього починати трапезу з тарталеток або маленьких канапе;

– м’ясні страви – на Великдень без них нікуди, це і домашні ковбаси, і запечене м’ясо, і холодець і так далі;

– салати на Великдень – свято завжди припадає на весну і готувати потрібно салати з свіжих овочів;

– Паска – ця страва обов’язково повинна бути присутня вдома, саме з неї починається трапеза під час Великодня;

– фарбовані яйця – для цього звичайні варені яйця фарбують і завжди ставлять на стіл.

М’ясні страви на Великдень

Найкраще вибирати ніжне м’ясо і запікати його в духовці, а не смажити на великій кількості олії.

Традиційна м’ясна страва до великоднього столу “Заєць” – страва, схожа на м’ясний хлібець, яку традиційно готують на свята на Західній Україні.

Крім цього, на Великдень до столу подають ще різні рибні страви .

Під час Великого посту дозволялося вживати рибу в певні дні, таким чином – особливих обмежень в приготуванні немає.

Святкові страви у вигляді різноманітних холодних салатів і закусок значно полегшать завдання господаркам, щоб встигнути накрити на стіл і нагодувати сім’ю, оскільки готуються такі страви заздалегідь. Їх залишається тільки нарізати, розкласти по тарілках і красиво сервірувати стіл.

На великодньому столі красиво виглядатимуть просочені багатошарові ситні салати, традиційні олів’є і шуба, легкі овочеві салати, а також голубці, рулетики з баклажанів, овочеві рагу.

На початку весни вже реально знайти овочі і фрукти, але не варто забувати і про коренеплоди, гарбуз чи авокадо – вони набагато корисніші і під час їх вирощування не додають різних хімічних речовин.

Великдень – це свято ласунів.

Крім пасок на Великдень прийнято готувати багато частувань із здобного тіста: великодній вінок, булочки, пиріжки, а також пекти кекси, рулети, пироги з різноманітними начинками, печиво, безе, вергуни тощо

Вино.

Вино на великодньому столі має бути тільки червоне, наприклад Кагор – як символ Христової крові.

Інші алкогольні напої церква не схвалює.


Залишити коментар