Пн. 29 Квітня 2024

Як вплинуть на бюджети ОТГ останні зміни до податкового кодексу України?

Нещодавно вступив в дію Закон України №540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням  коронавірусної хвороби (COVID-2019)». Радник Тернопільського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Сергій Триюда підготував роз’яснення щодо замін в законодавстві.

Закон направлений на допомогу бізнесу у час карантину та впливає на дохідну частину місцевих бюджетів. Зокрема, цим актом вводяться податкові канікули при сплаті наступних місцевих податків:

  • не нараховується та не сплачується у період з 1 березня року по 31 березня 2020 року плата за землю за земельні ділянки, у власності або користуванні, що використовуються в господарській діяльності. Юрособи матимуть право подати уточнюючу декларацію про зміни податкового зобов’язання за березень, фізособам перерахунок буде здійснено ДПС автоматично;
  • податок на об’єкти нежитлової нерухомості, відмінні від земельної ділянки, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб, не нараховується за період з 1  березня по 31 березня 2020 року. Також, по даних платежах за квітень надається відстрочка по сплаті до 30 червня 2020 року.

«Якщо говорити про можливі втрати від даних нововведень для ОТГ Тернопільщини,  то можна оцінити їх в розмірі від 0,5% до 3,5%  розміру загального фонду бюджету, в залежності від специфіки громади. Загальна  втрат ОТГ Тернопільщини сумарно складатиме близько 22 млн грн. Варто зауважити, що дані цифри є оціночні і в рельності  залежать від того, чи подадуть платники уточнюючі декларації, а також від структури  майнових податків», – розповідає Сергій Триюда.

Іншим тичасовим заходом в рамках даного закону є можливість для органів місцевого самоврядування зменшення у 2020 році ставок єдиного податку для платників  1-ї та 2-ї груп. Зменшення надходжень від єдиного податку залежитиме від рішень ОТГ щодо встановлення ставок та кількості підприємців.

В даний  час максимальні ставки єдиного податку становлять  210,20 грн. (10% прожиткового мінімуму) для платників 1-ї групи та 944,60 грн. (20% від мін. зарплати) для 2-ї групи. Сподіваємося, що ОТГ не будуть зменшувати ставки податку для бізнесу, чия діяльність не підпадає під карантинні обмеження. Варто відзначити, що доля єдиного податку від фізичних осіб складає, як правило, більше половини всіх надходжень від єдиного податку в бюджет ОТГ, тобто більше 8% надходжень загального фонду. Відповідно і втрати можуть бути суттєвими.

Вище перелічені нововведення мають тимчасовий характер та тимчасовий ефект (і для ОТГ і для бізнесу), але цим же законом (№540-ІХ) вносяться зміни, які будуть мати вплив на бюджети ОМС в довготривалій перспективі – підняття лімітів виручки для ФОП. Зокрема для ФОПів першої групи збільшено ліміт з 300 тис. до 1 млн. грн., для другої – з 1,5 до 5 млн. грн., для третьої – з 5 до 7 млн. грн. Сподіватимемося на позитивний ефект від цих заходів.

В даній ситуації ОТГ варто:

  • дочекатися анонсованих змін до бюджету та оцінити їх вплив на фінансову спроможність ОТГ;
  • не здійснювати нових видатків, доки не буде зрозумілою динаміка по надходженнях до бюджету;
  • провести зустрічі з представниками найбільших платників податків, щоб визначити можливі втрати податкових надходжень;
  • визначити напрямки оптимізації витрат бюджету(враховуючи, що у ¾ ОТГ Тернопільщини видатки на заробітну плату перевищують 70% загального фонду бюджету, варто пошукати і в цьому напрямку);
  • оцінити додатково необхідні витрати на санітарні та протиепідемілогічні заходи.

«Узагальнюючи нововведення, можна сказати що вони несуть певні ризики втрати доходів бюджетів ОТГ. Хоча ці втрати є прямо залежними від зміни законодавства, прорахувати їх  точно не так просто. Поряд з тим, слід очікувати додаткові непрямі втрати бюджетів ОМС. Мається на увазі втрати у ПДФО та від єдиного податку платників третьої групи: закриття підприємств на карантин спричинив спад економічної активності, який потягне за собою скорочення витрат на оплату праці та економію на послугах у всіх галузях економіки, відповідно і відрахування податків на доходи. Особливо це загрозливо для ОТГ,які сильно залежні від одного або кількох бюджетоутворюючих підприємств. Прорахувати втрати в цьому напрямку можна або шляхом переговорів з найбільшими платниками податків, або вже по факту» – зазначає експерт.

Програма «U-LEAD з Європою» підтримує децентралізацію та регіональну політику в Україні, реалізується за участі ряду донорів та спільно фінансується Європейським Союзом та його державами – членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією.


Залишити коментар